Bizans Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #540503

İmparator VIII. İoannis Paleologos’un Roma Kilisesi ile gerçekleştirdiği müzakereler sonucu ortaya çıkan Floransa Unionu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Ferrara ve Floransa’da yapılan uzun görüşmelerden sonra 5 Temmuz 1439 tarihinde Roma ve İstanbul Kiliselerinin birleştirildiği bir kez daha ilan edilmiştir.

Roma inancını bu defa sadece Bizans İmparatoru değil aynı zamanda heyette bulunan üst düzey Ortodoks din adamları da kabul etmişlerdir.

VIII. İoannis başkanlığındaki heyet İstanbul’a döndükleri zaman halkın sert tepkisiyle karşılaşmıştır.

Floransa Unionu sadece Bizans’ta değil Ortodoks Slav dünyasında da yankı bulmuş, Moskova, imparator ve İstanbul patriğinin unionu kabul etmesini ihanet saymıştır.

Tüm olumsuzluklara rağmen büyük umutlarla gerçekleştirilen Floransa Unionu Bizans’a mevcut durumda pek çok fayda sağlamıştır.


Yanıt Açıklaması:

VIII. İoannis başkanlığındaki heyet İstanbul’a döndükleri zaman halkın sert tepkisiyle karşılaştılar. Dini inançlarını varlıklarıyla özdeşletirmiş olan Ortodoks Bizans halkı, Katolik inanca girmeyi şiddetle reddettiler. Floransa unionu sadece Bizans’ta değil Ortodoks Slav dünyasında da yankı buldu. Moskova, imparator ve İstanbul patriğinin unionu kabul etmesini ihanet saydı ve İstanbul patrikliğinden bağımsızlığını ilan etti. Böylece Bizans yönetiminin büyük umut bağladığı kiliselerin birleşmesi fayda sağlamadı.

Yorumlar
  • 0 Yorum