Borçlar Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1369584

Taraflar arasındaki borcun, yabancı para borcu olması halinde, aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

I-Yabancı para borçlanılmış ve aynen ödeme kaydı veya benzeri bir ifade yer almaktaysa borçlu, borcu kararlaştırılan yabancı para birimi ve tutarı ile ödemelidir.

II-Yabancı para borçlanılmışsa aynen ödeme kaydı veya benzeri bir ifade yer almadıkça ve borçlu temerrüde düşmüş olmadıkça, borçlu, ya yabancı para borcunu aynen ödeyebilir veya ödeme günündeki rayiç (kur) üzerinden ülke parasıyla da ödeyebilir.

III- Bir yabancı para borçlusu, aynen ödeme kaydı bulunmadan temerrüde düştüğü takdirde borçlu, kendisine tanınan seçim hakkı ile ya borçlanılan yabancı para birimini veya icra takibinin yapıldığı günün rayicinden ülke parasıyla ödenmesini seçerek borcunu ifa edebilir.

IV-Aynen ödeme kaydı bulunmayan bir yabancı para borçlusu temerrüde düştüğünde alacaklı ya yabancı para borcunun borçlanılan yabancı para biriminden aynen ödenmesini isteyebilir veya vade ya da fiilen ödeme günündeki rayiçten ülke parasıyla ödenmesini de isteyebilir.


I,II,IV

I,II,III

II,III

II,IV

I,III,IV


Yanıt Açıklaması:

Taraflar arasındaki borcun, yabancı para borcu olması halinde, 

Yabancı para borçlanılmış ve aynen ödeme kaydı veya benzeri bir ifade yer almaktaysa borçlu, borcu kararlaştırılan yabancı para birimi ve tutarı ile ödemelidir.

Yabancı para borçlanılmışsa aynen ödeme kaydı veya benzeri bir ifade yer almadıkça ve borçlu temerrüde düşmüş olmadıkça, borçlu, ya yabancı para borcunu aynen ödeyebilir veya ödeme günündeki rayiç (kur) üzerinden ülke parasıyla da ödeyebilir.

Aynen ödeme kaydı bulunmayan bir yabancı para borçlusu temerrüde düştüğünde alacaklı ya yabancı para borcunun borçlanılan yabancı para biriminden aynen ödenmesini isteyebilir veya vade ya da fiilen ödeme günündeki rayiçten ülke parasıyla ödenmesini de isteyebilir.

şıkları doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum