Borsaların Yapısı ve İşleyişi Deneme Sınavı Sorusu #1253590

Aşağıdakilerden hangisi Borsa İstanbul Pay Piyasası temel kavramlarından biri değildir ?


Seans 

Baz fiyat 

İşlem hacmi 

Likid 

Fiyat adımı


Yanıt Açıklaması:

Borsa İstanbul Pay Piyasası Temel Kavramlar
• Seans: Bir menkul kıymetin, ilgili olduğu pazarda, işlemlerin başlatıldığı an itibariyle bitirildiği an arasında geçen süreye seans adı verilir.
• İşlem Miktarı: Bir piyasada, bir seansta ya da belirli bir dönemde alınıp satılan
menkul kıymet adedidir. Borsa’da her işlem günü, her iki seansın işlemleri için
ayrı ayrı pay bazında işlem miktarı yayınlanır. Farklı pazarlarda gerçekleşen işlem miktarları toplandığında, Borsa İstanbul’un o günkü işlem miktarı ortaya çıkar. Birincil piyasadaki işlemler ayrı olarak gösterilir.
• İşlem Hacmi: Payda gerçekleşen her sözleşmedeki pay sayıları ile işlem fiyatlarının çarpılması sonucu bulunan miktardır. Tüm payların işlem hacimleri toplamı, pay piyasasının toplam işlem hacmini oluşturur.
• İşlem Birimi: Bir sermaye piyasası aracının, kendisi ya da katları ile işlem yapılabilecek asgari sayısını veya değerini belirtir. Pay piyasasında işlem birimi olarak lot kullanılır. 1 lot 1 adet paya denktir.
• Ağırlıklı Ortalama Fiyat: Bir sonraki seansta uygulanacak baz fiyatın hesaplanmasına esas teşkil eden, payın miktar ağırlıklı ve küsüratsız fiyatıdır. Her pay için her seans öncesinde bir önceki seans işlemleri dikkate alınarak ağırlıklı ortalama fiyat hesaplanmaktadır.
• Baz Fiyat: Bir payın seans içinde işlem görebileceği üst ve alt fiyat limitlerinin ve fiyat adımlarının belirlenmesine esas teşkil eden fiyattır. Bu fiyat, menkul kıymetin en son işlem gördüğü seanstaki ağırlıklı ortalama fiyatının en yakın adımına yuvarlanması ile elde edilir.
• Fiyat Adımı: Her pay fiyatı için bir defada gerçekleşebilecek en küçük fiyat değişimidir. Payların fiyat adımları, baz fiyata göre belirlenir. Aşağıdaki Baz Fiyat
Aralığı – Fiyat Adımı tablosunda çeşitli baz fiyat aralıkları ve bu aralıkların her biri
için, belirli seviyelerdeki baz fiyat artışına paralel olarak artan bir biçimde adımlar tanımlanmıştır. Emir girilirken bu fiyat adımlarına uymak zorunludur.

Doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum