Borsaların Yapısı ve İşleyişi Deneme Sınavı Sorusu #1340847

Risk yönetimi ve teminatlandırma esasları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

  1. Piyasa risk yönetimi Takasbank tarafından yapılır.
  2. Piyasada her hesap için portföy bazlı teminatlandırma yöntemi kullanılarak “bulunması gereken teminat” değeri hesaplanır.
  3. Bulunması gereken teminat değerinin %75’i sürdürme seviyesi olarak dikkate alınır.
  4. Risk oranı, sürdürme seviyesi teminat tutarının toplam teminat ve geçici kar/zarar toplamına bölünmesi ile elde edilir.
  5. Riskli hesaplardan teminat çekilebilir.


I, II ve V

II, III ve V

II, III, IV ve V

I, II, III ve IV

I, II, III ve V


Yanıt Açıklaması:

Piyasa risk yönetimi Takasbank tarafından yapılır. Piyasada her hesap için portföy bazlı teminatlandırma yöntemi kullanılarak “bulunması gereken teminat” değeri hesaplanır. Bulunması gereken teminat değerinin %75’i sürdürme seviyesi olarak dikkate alınır. Banka bu oranın altında olmamak üzere Üyeler bazında farklı teminat oranları belirleyebilir. Risk oranı, sürdürme seviyesi teminat tutarının toplam teminat ve geçici kar/zarar toplamına bölünmesi ile elde edilir. Risk oranı %100’den büyük ise, ilgili hesap “riskli” olarak tanımlanır. Riskli duruma giren hesabın mevcut tüm pasif emirleri Borsa işlem sisteminde otomatik olarak iptal edilir. Hesap, teminat yatırarak ve/veya risk oranını ya da bulunması gereken teminat değerini arttırmayan işlem yaparak riskli durumdan çıkabilir. Riskli hesaplardan teminat çekilemez.

Yorumlar
  • 0 Yorum