Borsaların Yapısı ve İşleyişi Deneme Sınavı Sorusu #1340848

Risk limitleri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Risk limitleri Üyelerin taşıdıkları pozisyonlar ile bağlantılı bulunması gereken teminat tutarları üzerinden belirlenir.

Her bir Üye için tanınmış olan risk limiti o Üyeye mahsustur ve Takasbank tarafından ilgili Üyeye bildirilir.

Üyenin kendisi ve müşterileri için almış olduğu tüm pozisyonlardan kaynaklı toplam bulunması gereken teminatının risk limitini aşıp aşmadığı günde bir kez kontrol edilir.

Limitlerin %300’ü aşması durumunda ise teminat bakiyelerinin yeterli olup olmadığına bakılmaksızın Üyenin tüm hesapları ‘riskli’ duruma getirilir.

İlave işlem teminatı yükümlülüğünü, teminat tamamlama çağrısını takip eden 1 saat içerisinde yerine getirmeyen Üyenin tüm hesapları ‘riskli’ duruma getirilir.


Yanıt Açıklaması:

Takasbank, Üyelere mali yeterlilikleri nispetinde risk limitleri tanımlar. Risk limitleri Üyelerin taşıdıkları pozisyonlar ile bağlantılı bulunması gereken teminat tutarları üzerinden belirlenir Her bir Üye için tanınmış olan risk limiti o Üyeye mahsustur ve Takasbank tarafından ilgili Üyeye bildirilir. Üyenin kendisi ve müşterileri için almış olduğu tüm pozisyonlardan kaynaklı toplam bulunması gereken teminatının risk limitini aşıp aşmadığı günde en az iki kez olmak üzere kontrol edilir. Üyenin risk limitini aşması durumunda aşan kısım kademeli olarak belirlenmiş katsayılar ile çarpılır ve elde edilen toplam tutar, Üyenin portföy hesabında bulunması gereken teminat yükümlülüğüne ilave edilir. Yapılan teminat yükümlülüğü eklemesi ile portföy hesabı teminat tutarı sürdürme seviyesinin altına düşen Üyeye elektronik ortamda teminat tamamlama çağrısı yapılır. İlave işlem teminatı yükümlülüğünü, teminat tamamlama çağrısını takip eden 1 saat içerisinde yerine getirmeyen Üyenin tüm hesapları ‘riskli’ duruma getirilir. Limitlerin %300’ü aşması durumunda ise teminat bakiyelerinin yeterli olup olmadığına bakılmaksızın Üyenin tüm hesapları ‘riskli’ duruma getirilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum