Borsaların Yapısı ve İşleyişi Deneme Sınavı Sorusu #1210693

Borsa İstanbul ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Borsa İs­tanbul 30 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanun’un 138. maddesi uyarınca borsacılık faaliyetleri yapmak üzere Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihte kurulmuştur.

Borsa İstanbul ilgili mevzuat çerçeve­sinde, sermaye piyasası araçlarının, kambiyo ve kıymetli madenler ile kıymetli taşların ve Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen diğer sözleşmelerin, belgelerin ve kıymetlerin serbest rekabet şartları altında kolay ve güvenli bir şekilde, şeffaf, etkin rekabetçi, dürüst ve istikrarlı bir ortamda alınıp satılabilmesini sağlar.

Takasbank’ın Banka paylarının %47,20’si Borsa İstanbul’a ait bulunmaktadır. Banka’nın Ana Söz­leşmesi gereği Borsa İstanbul dışında diğer ortakların payı %5’i geçememektedir.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na dayanılarak kurulmuş özel hukuk tüzel kişiliğini haiz bir kurumdur.

Piyasalar, pazarlar, platformlar ve sistemler ile teşkilatlanmış, diğer pazar yerleri oluşturmak, kurmak ve geliştirmek, bunları ve başka borsaları veyahut borsaların piyasalarını yönetmek ve/veya işletmek üzere kurulmuştur.


Yanıt Açıklaması:

Borsa İs­tanbul 30 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanun’un 138. maddesi uyarınca borsacılık faaliyetleri yapmak üzere Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihte kurulmuştur. Bu nedenle “A” seçeneği yanlıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum