Borsaların Yapısı ve İşleyişi Deneme Sınavı Sorusu #1340849

Kar ve zararın hesaplnamasında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Seans sonrasında, hesaplara aktarılacak/hesaplardan tahsil edilecek kar/zarar rakamları gün sonu uzlaşma fiyatlarına göre kesinleşir.

Kesinleşmiş kar/zarar hesabında, işlemlerin ağırlıklı ortalama fiyatına göre hesaplanan işlem maliyeti kullanılır.

Opsiyon sözleşmelerinde uzlaşma nakdi uzlaşma yöntemi veya fiziki teslimat ile yapılabilir.

Toplam kar veya zarar, vadeli işlem sözleşmelerinin kar veya zararından net opsiyon priminin indirilmesi ile bulunan tutara kullanım karının eklenmesi veya kullanım zararının çıkartılması suretiyle bulunur.

Geçici kar/zarar tüm işlem sözleşmeleri için hesaplanır.


Yanıt Açıklaması:

Piyasada yapılan işlemler sonucunda oluşan pozisyonlardan kaynaklanan kar/zarar hesaplamaları Takasbank tarafından gerçekleştirilir. Hesaplamalar, Takasbank yazılımları aracılığıyla Üyelere raporlanır. Seans sonrasında, hesaplara aktarılacak/hesaplardan tahsil edilecek kar/zarar rakamları gün sonu uzlaşma fiyatlarına göre kesinleşir. Seans süresince elde edilen kar/zarar rakamları, açık pozisyon taşıyan hesaplar için belirlenen bir zaman aralığında Borsa tarafından hesaplanan ve Takasbank’a bildirilen geçici uzlaşma fiyatları dikkate alınarak hesaplanır. İşlem yapan hesaplar için ise kar/zarar tutarı gerçek zamanlı olarak hesaplanır. Kesinleşmiş kar/zarar hesabında, işlemlerin ağırlıklı ortalama fiyatına göre hesaplanan işlem maliyeti kullanılır. Opsiyon işlemlerinde, işlem gerçekleştiği anda ödenen veya alınan prim tutarı hesabın toplam kar/zararına etki eder. İlgili hesap net opsiyon primi alacaklı ise, bu tutar portföydeki diğer pozisyonlar veya alınacak yeni pozisyonlar için kullanılabilir. Opsiyon sözleşmelerinde uzlaşma nakdi uzlaşma yöntemi veya fiziki teslimat ile yapılabilir. Toplam kar/zarar rakamını oluşturan değişkenler ve toplam kar/zarar rakamı Takasbank ekranlarından takip edilir. Kullanım kar/zararı sadece nakdi uzlaşma halinde hesaplanır. Geçici kar/zarar sadece vadeli işlem sözleşmeleri için hesaplanır. Geçici kar veya zarar tutarı, gün içerisinde açılmış pozisyonlar için geçici uzlaşma fiyatı ile açılış fiyatı arasındaki farkın, bir önceki günden taşınan pozisyonlar için geçici uzlaşma fiyatı ile bir önceki gün sonu uzlaşma fiyatı arasındaki farkın, açık pozisyon miktarı ve sözleşme çarpanı ile çarpılması suretiyle hesaplanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum