Borsaların Yapısı ve İşleyişi Deneme Sınavı Sorusu #1135801

Uluslararası piyasalarda çifte kotasyon nedir?


Çifte kotasyon ile firmalar sadece belirli bir yatırımcı tabanına ulaşabilmektedir.

Çifte kotasyonun firmalara kazandırdığı itibar ve farkındalık, yerel piyasadaki yatırımcılar için daha çok riskli bir izlenim oluşturabilecektir.

Bir firmanın faaliyet gösterdiği ülkenin borsasına kote olmasının yansıra bir ya da birden çok ülkenin borsasına kote olması çifte kotasyon (dual listing) olarak isimlendirilir.

Çifte kotasyon ile şirketin yapması gereken kamuyu aydınlatma yükümlülükleri ve uyması gereken zorunlu muhasebe standartlarına uyma zorunluluğu yoktur.

Çifte kotasyon özellikle tüm  gelişmiş veya gelişmemiş  borsalarda uygulanabilir.


Yanıt Açıklaması:

Firmanın faaliyette bulunuduğu ülkede sermaye piyasasının sığ olması, likidite derecelerinin düşük olması ve ihtiyaç duyulan sermayenin karşılanmasında piyasanın yetersiz kalması firmaları diğer bir ülkenin sermaye piyasasında işlem görmeye zorlamaktadır. Bir firmanın faaliyet gösterdiği ülkenin borsasına kote olmasının yanısıra bir ya da birden çok ülkenin borsasına kote olması çifte kotasyon (dual listing) olarak isimlendirilir. Çifte kotasyon işlemlerinin ilk örneği ABD’de gerçekleşmiştir. Kanadalı demir madeni şirketi Inco, 20 Aralık 1928 tarihinde New York Menkul Kıymetler Borsası’na kote olmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum