Borsaların Yapısı ve İşleyişi Deneme Sınavı Sorusu #1340843

I. Türkiye’de sermaye piyasalarının yasal temelini oluşturan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve İMKB de dâhil olmak üzere menkul kıymet borsalarını düzenleyen 91 sayılı Menkul Kıymet Borsaları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname günümüzde geçerliliğini korumaktadır.

II. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Anonim Şirketinin mevcut ortaklarının talepleri hâlinde, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Anonim Şirketinde sahip oldukları paylar karşılığında, sahip oldukları pay oranının 0,1 ile çarpılması suretiyle bulunacak oranda Borsa İstanbul Anonim Şirketi paylarını alabilirler.

III. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), 2001/3025 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan ülkemizdeki ilk özel borsa kuruluşudur.

IV. 05.08.2013 tarihinde Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) alım-satım platformu ve işlem gören sözleşmeler Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) çatışı altında birleştirilmiştir.

V. Borsa İstanbul, 03.04.2013 tarihinde doğrudan tescil ve ilan edilmesiyle faaliyet izni almıştır.

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?


I, II

I, II, III

II, III, IV

III, IV, V

IV, V


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’de sermaye piyasalarının yasal temelini oluşturan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve İMKB de dâhil olmak üzere menkul kıymet borsalarını düzenleyen 91 sayılı Menkul Kıymet Borsaları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile yürürlükten kaldırılmıştır. Şirketinin mevcut ortaklarının talepleri hâlinde, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Anonim Şirketinde sahip oldukları paylar karşılığında, sahip oldukları pay oranının 0,05 ile çarpılması suretiyle bulunacak oranda Borsa İstanbul Anonim Şirketi paylarını alabileceklerini hükme bağlanmıştır. Diğer ifadeler doğrudur. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum