Borsaların Yapısı ve İşleyişi Deneme Sınavı Sorusu #1340772

Elmas ve kıymetli taş piyasası ile ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olan ifadeler birarada verilmiştir?

  1. Elmas ve kıymetli taş işlemleri, Borsa personeli ve üye temsilcilerinin de bulunduğu, Piyasa işlemlerine yönelik olarak hazırlanan seans salonunda gerçekleştirilir.
  2. Alıcı ve satıcı üyeler seans salonunda elmas ve diğer kıymetli taşların incelenmesine, tartılmasına ve görüşülmesine uygun olarak hazırlanan ortamda bir araya gelirler.
  3. Piyasada işlem görecek elmas ve kıymetli taşların, fiziki olarak işlem görmesi zorunlu değildir.
  4. Her bir elmas ve kıymetli taş özellikli olduğundan, elmas ve kıymetli taşın alım satımına ilişkin değerlendirmeler alıcı ve satıcı tarafından yapılır, Borsa tarafından işlemlerin karat miktarı kayda alınır.
  5. Borsa, Piyasada gerçekleşen işlemlerle ilgili olarak taraf olur ve herhangi bir yükümlülük taşır.


Yalnız I

Yalnız II

I, II ve IV

I, III ve IV

III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Elmas ve kıymetli taş işlemleri, Borsa personeli ve üye temsilcilerinin de bulunduğu, Piyasa işlemlerine yönelik olarak hazırlanan seans salonunda gerçekleştirilir. Alıcı ve satıcı üyeler seans salonunda elmas ve diğer kıymetli taşların incelenmesine, tartılmasına ve görüşülmesine uygun olarak hazırlanan ortamda bir araya gelirler. Piyasada işlem görecek elmas ve kıymetli taşların, fiziki olarak işlem görmesi zorunludur. Alıcı ve satıcı tarafların aralarında anlaşmaya varmaları halinde, işlem formları doldurularak borsa görevlisine teslim edilir. Her bir elmas ve kıymetli taş özellikli olduğundan, elmas ve kıymetli taşın alım satımına ilişkin değerlendirmeler alıcı ve satıcı tarafından yapılır, Borsa tarafından işlemlerin karat miktarı kayda alınır. Borsa, Piyasada gerçekleşen işlemlerle ilgili olarak taraf olmaz ve herhangi bir yükümlülük taşımaz. Borsa bünyesinde gerçekleşen işlemlerin kaydı, alıma ve satıma taraf olanların onayıyla işlemin gerçekleştiği işgünü içerisinde Piyasa yetkilileri tarafından yapılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum