Boş Zaman ve Rekreasyon Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #783232

Aşağıdakilerden hangisi temel ve rutin kararların özellikleri arasında yer almaktadır? 


Kurumun üyesi olarak değil, şahıs olarak yöneticiye bağlı bir karardır.

Bu kararlar bir başkasına devredilemez.

Örgütün uzun süreli yükümlülüklerini ilgilendiren ve refahını önemli şeklide etkileyebilecek kararları içermektedir.

Rutin, tekrarlanan, karar süreci içinde prosedürleri belirlenebilen, kişiden ziyade sistemi vurgulayan özellikteki kararlardır.

Daha çok kişiye bağlı olan, prosedürlere bağlanması zor olan, yaratıcılığın ağır bastığı ve çoğu kez bilinmeyenlerle dolu bir ortamda yapılan stratejik nitelikteki seçim işlemi ile ilgilidir.


Yanıt Açıklaması:

Kararlar, üç sınıfa ayrılabilir. Bunlar, kurumsal ve kişisel kararlar, temel ve rutin kararlar, programlanmış ve programlanmamış kararlardır.

Kurumsal ve kişisel kararlar; kurumun üyesi olarak değil, şahıs olarak yöneticiye bağlı bir karardır. Böyle kararlar bir başkasına devredilemez.

Temel ve rutin kararlar: Temel kararlar, örgütün uzun süreli yükümlülüklerini ilgilendiren ve refahını önemli şeklide etkileyebilecek kararları içermektedir. Rutin kararlar ise, işletmenin sürekliliğini sağlamak adına alınan ve genelde günlük işlemleri kapsayan kararlardır. Temel kararlara göre daha az öneme sahip olan kararlardır.

Programlanmış ve programlanmamış kararlar: Programlanabilen kararlar, rutin, tekrarlanan, karar süreci içinde prosedürleri belirlenebilen, kişiden ziyade sistemi vurgulayan özellikteki kararlardır. Programlanamayan kararlar ise daha çok kişiye bağlı olan, prosedürlere bağlanması zor olan, yaratıcılığın ağır bastığı ve çoğu kez bilinmeyenlerle dolu bir ortamda yapılan stratejik nitelikteki seçim işlemi ile ilgilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum