Bürolarda Temel Kavramlar Deneme Sınavı Sorusu #982673

I. Sandalye kolçakları ayarlanabilir olmalıdır.

II. Oturur durumdayken sandalye oturma yüzeyi kenarı ve diz arkası arasında yaklaşık 15 cm boşluk olmasına dikkat edilmelidir.

III. Çalışanın ayakta dururken sandalyenin oturma yerinin en yüksek noktası diz kapağı seviyesinin altına gelmesine dikkat edilmelidir.

IV. Oturma yüzeyi yüksekliği ayarlanabilir olmalıdır. 

Yukarıdakilerden hangileri sandalyelerin ergonomik olabilmesi için sahip olması gereken özelliklerdendir?


I ve III

I, II ve III

I, III ve IV

I, II ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Oturma yüzeyi yüksekliği ayarlanabilir olmalıdır. Çalışan sandalyeye oturduğunda ayaklar yükü aktarabilmek için yere tam temas etmeli ve dizler yaklaşık 90 derece kırılmalıdır. Oturma yüzeyi derinliği ayarlanırken, oturur durumdayken sandalye oturma yüzeyi kenarı ve diz arkası arasında yaklaşık 7,5 cm boşluk olmasına dikkat edilmelidir. Sandalye kolçakları dirseklerin vücuda yapışık şekilde kullanılabilmesi ve yorulma ve zorlama olmadan uzun süre çalışabilmesini sağlamalıdır. Böylece, dirsekler 90 derecede desteklenir ve omuzlar rahat pozisyonda kalır (Resim 6.9). Kolçaklar ayarlanabilir olmalıdır. Kolçaklar çok yüksek olursa çalışanın omuzları rahat pozisyonda kalamaz. Kolçaklar çok düşük olursa da çalışanın dirsekleri desteklenemez. 

Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum