Çağdaş Lojistik Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #868590

Eskiden üreticiler, tüketicilerin kullanımından sonra; ürünleri ile ilgili herhangi bir sorumluluk almamaktaydı. Ömrünü tamamlamış ürünlerin büyük bir kısmı atılmakta, yakılmakta veya bir şekilde bertaraf edilmekte, bu sorumluluk ise hiçbir şekilde üreticilere yüklenmemekteydi. Bu durum aşağıdaki faktörlerden hangisinideki bir değişim ile tersine lojistiğin gelişmesine yol açmıştır?


Ekonomik sebepler

Sosyal sorumluluklar

Ürünün korunması (ambalajlama) teknolojilerindeki ve süreçlerindeki gelişmeler

Çevre bilinci

Kanun ve Yönetmelikler


Yanıt Açıklaması:

Eskiden üreticiler, tüketicilerin kullanımından sonra; ürünleri ile ilgili herhangi bir sorumluluk almamaktaydı. Ömrünü tamamlamış ürünlerin büyük bir kısmı atılmakta, yakılmakta veya bir şekilde bertaraf edilmekte, bu sorumluluk ise hiçbir şekilde üreticilere yüklenmemekteydi. Günümüzde, birçok gelişmiş ülkedeki kanun ve yönetmelikler, ürettikleri ürünlerin tüm yaşam döngüsünden üreticileri sorumlu tutmaya başlamıştır.

Birçok ülkede hayata geçen yönetmeliklerle, üreticiler, atıklarının bertarafının yanında, ürettikleri atık miktarlarından da sorumlu tutulmaya başlanmıştır. Dolayısı ile atık yönetimi ve atık miktarlarının azaltılması konuları çok önemli hale gelmiştir. Özellikle, ortaya çıkan tehlikeli atık miktarlarına çok ciddi sınırlamalar getirilmektedir. Bu sınırlamalar çerçevesinde üreticiler, tüm üretim sistemlerini değiştirip tehlikeli maddelerin yerine geçebilecek farklı maddeler kullanmak ya da kullandıkları tehlikeli maddeleri geri kazanmak durumunda bırakılmaktadır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum