Çağdaş Lojistik Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1100336

Aşağıdaki cümlelerden hangi ya da hangileri YANLIŞTIR?

I. Tersine lojistik kapsamında birçok ffarklı ürün, parça veya malzeme geri kazanılmaktadır

II. Sıklıkla geri kazanılan materyallere paketleme malzemeleri örnek verilebilir

III. Tersine lojistik kapsamında belki de ilk akla gelen ve uzun zamandır süre gelen geri kazanım aktivitesine örnek olarak geri dönüşüm verilebilir.

IV. Evlerimizde her gün biriken evsel atıkların düzenli bir biçimde toplanması ve bertaraf edilmesi tersine lojistik kapsamındaki faaliyetler arasında sayılmaktadır

V. Kullan at fotoğraf makineleri tersine lojistik aktiviteleri düşünülerek, geri kazanımı kolaylaştırmak amacı ile tasarlanmış ürünlere örnek olarak verilebilir


II. III.

I. V.

Yalnız IV.

Hepsi

Hiçbiri


Yanıt Açıklaması:

Tersine lojistik kapsamında birçok farklı ürün, parça veya malzeme geri kazanılmaktadır. Sıklıkla geri kazanılan materyallere paketleme malzemeleri (paletler, kutular, şişeler), tekrar kullanılabilen yedek parçalar (yazıcı kartuşları, makine parçaları, televizyon tüpleri) ve tüketim malzemeleri (buzdolapları, elektrikli ev aletleri, fotokopi makineleri) örnek olarak verilebilir. Bu kategorilerdeki ürün veya malzemelerin ne zaman ve hangi sıklıkta geri kazanıldığı farklılık göstermektedir. Mesela, paketleme malzemeleri göreceli olarak daha kısa sürelerde geri kazanılırken, yedek parçalar ürünler bozulduğunda veya bakım sırasında, yani göreceli olarak daha uzun sürede ve arıza oluşan durumlarda, tüketim malzemeleri ise çoğunlukla ömürlerini tamamladıktan sonra geri kazanılmaktadır.

Tersine lojistik kapsamında belki de ilk akla gelen ve uzun zamandır süre gelen geri kazanım aktivitesine örnek olarak geri dönüşüm verilebilir. Hurdacılar tarafından geri dönüştürülen metaller ve karton kutular, depozitolu içecek şişeleri satışları sayesinde geri dönüştürülen cam ve plastik şişeler ve ğıt geri dönüşümü uzun zamandır uygulanmakta olan geri dönüşüm aktivitelerinden bazılarıdır.

Evlerimizde her gün biriken evsel atıkların düzenli bir biçimde toplanması ve bertaraf edilmesi tersine lojistik kapsamındaki faaliyetler arasında sayılmaktadır. Diğer yaygın uygulamalar arasında, içerdiği tehlikeli maddelerin geri kazanılması için toplanan piller sayılabilir. Piller çoğunlukla yerleştirilen pil toplama kutuları sayesinde üçüncü parti lojistik firmaları vasıtası ile toplanmaktadır.

Geliştirilen kullan at fotoğraf makineleri tersine lojistik uygulamalarına güzel bir örnek teşkil etmektedir. Kullan at fotoğraf makineleri tersine lojistik aktiviteleri düşünülerek, geri kazanımıkolaylaştırmak amacı ile tasarlanmış ürünlere örnek olarak verilebilir. Bu makineler içerisindeki film bittikten sonra kullanıcılar tarafından fotoğrafçılara götürülüp orada bırakılmakta, daha sonra ise içlerine yeni bir film yerleştirilip tekrar satışa sunulmak üzere üreticiler tarafından fotoğrafçılardan toplanmaktadır. Benzer şekilde, kullan at cep telefonları da içlerindeki kontör tükendikten sonra üreticiler tarafından toplanmakta ve gerekli işlemlerden geçirildikten sonra içerisine kontör yüklenip tekrar satışa sunulmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum