Çağdaş Lojistik Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1059471

Firmaların taşımacılık faaliyetini gerçekleştirebilecekleri beş ana yöntem bulunmaktadır. Her bir yöntemin kendine göre fayda ve mahzurları bulunmaktadır. Bu fayda ve mahzurlar firmalar tarafından çoğunlukla üç kritere göre değerlendirilir ve buna göre yöntem belirlenir.

Aşağıdaki şıklardan hangisinde bu üç kriter tam olarak verilmiştir?


Araç Takip Sistemleri

Lojistik Destek

Kanal Uzunluğu

Bilgi Desteği

Kanalda Yer Alan Tedarikçiler

Filo Yönetimi

Teslim Noktaları

İntermodal Tercihler

Sipariş Miktarı

Stok miktarı

Kanal Uzunluğu

Karayolu Ağı

Maliyet

Taşıma Süresi

Kayıp ve Zayiat Düzeyi


Yanıt Açıklaması:

Firmaların taşımacılık faaliyetini gerçekleştirebilecekleri beş ana yöntem bulunmaktadır. Bunlar kara yolu, demir yolu, su yolu, hava yolu ve boru hattı taşımacılığı yöntemleridir. Bu yöntemler tek tek veya bir karışım (ürün taşıyan kamyonun trene yüklenmesi, vb.) olarak da kullanılabilirler. Firmalar bu yöntemlerden kendileri için en avantajlı olan birini veya bir karışımı seçerler.

Bu seçim esnasında genellikle iyi müşteri hizmeti ile düşük maliyet arasında bir denge noktası bulunmaya çalışılır. Her bir yöntemin kendine göre fayda ve mahzurları bulunmaktadır. Bu fayda ve mahzurlar firmalar tarafından çoğunlukla üç kritere göre değerlendirilir ve buna göre yöntem belirlenir.

Kriterlerden birincisi maliyettir ve firmalar hizmet kalitesini en düşük maliyete elde etmeye çalışırlar.

İkinci kriter ise taşıma süresidir. Ürünün ortalama taşıma süresinin kısa olması tercih edilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu taşıma süresinin değişkenliğinin de az olmasıdır. Örnek olarak ortalama taşıma süresi 5 gün olan iki yöntemden birincisi genelde 4-6 günde taşımakta ikinci ise 2-8 günde taşımaktadır. Diğer tüm kriterlerin eşit olması durumunda taşıma süresi ortalamaları aynı olmasına rağmen genelde birinci yöntem tercih edilir. Bunun sebebi bu yöntemin taşıma süresi bakımından daha güvenilir olmasıdır.

Kayıp ve zayiat düzeyi ise kriterlerden üçüncüsüdür. Kayıp ve zayiat ihtimali en az olan yöntem tercih sebebidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum