Çağdaş Lojistik Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1142790
E-Ticaret için farklı ülke ve kurumlarda farklı tanımlar ortaya konmuşsa da aşağıdakilerden hangi ya da hangileri üzerlerin de genel mutabakata varılan faaliyetlerden değildir?
I. Ticaret öncesi firmaların elektronik ortamda bilgilenmesi ve araştırma yürütmesi
II. Firmaların elektronik ortamda sözleşme imzalaması
III. Firmaların elektronik ortamda buluşması
IV. Ödeme sürecinin yerine getirilmesi
V. Bütün reklam faaliyetlerinin elektronik ortamda yapılması
VI. Taahhüdün yerine getirilmesi, mal veya hizmetin müşteriye teslimi
VII. Satış sonrası bakım, destek, vb. hizmetlerin temin edilmesi
VIII. Geri dönüşüm protokolünün imzalanması
IX. Dış kaynak sürecinin elektronik ortamda yürütülmesi
II. V. VIII. IX. |
II. VI. |
I. III. VI. |
II. V. VIII. IX. |
I. III. |
Sıklıkla karşılaşılması rağmen literatürde oldukça yeni sayılabilecek olan E-Ticaret için farklı ülke ve kurumlarda farklı tanımlar ortaya konmuşsa da üzerlerin de genel mutabakata varılan faaliyetler aşağıda verilmiştir.
• Ticaret öncesi firmaların elektronik ortamda bilgilenmesi ve araştırma yürütmesi: Bu konuda pek çok devlet ve özel kurum imkân sunmakta, mümkün olduğunca elektronik ortamda kendi işletmelerini tanıtmaya ve bilgi sağlamaya çalışmaktadırlar.
• Firmaların elektronik ortamda buluşması: firmaların elektronik ortamda buluşması için gerekli altyapı neredeyse tüm dünyada kullanılmakta olup gelişen ve ucuzlayan bilişim teknolojileri ile her işletmeye hatta her aday müşteriye bu imkânı sunabilmektedir. Ancak sınırların olmadığı bir yapı olan elektronik ortamda tarafların buluşabilmesi adına yine devlet ya da özel kuruluşlar tarafından limanlar oluşturulmakta ve sektörel anlamda birlikteliklerin sağlanabileceği elektronik alanlar yaratılmaktadır.
• Ödeme sürecinin yerine getirilmesi: her ticari faaliyette olduğu gibi bir ürünün satın alınması için gerekli ödeme işleminin yapılmasıdır. Bu işlem her türlü ticaret için standart bir gerekliliktir. • Taahhüdün yerine getirilmesi, mal veya hizmetin müşteriye teslimi: ödemesi yapılmış olan ürünün müşteriye teslimi ticareti yapan tarafların karşılıklı taahhütlerini yerine getirmeleridir. Alıcı ve satıcı taraflar takas işlemi gerçekleştirerek ticari faaliyeti tamamlamaktadırlar. Burada önemli olan ürünün fiziksel yapısının alıcı tarafından bilinememesi sebebiyle söz verilen ürünün alıcıya teslim edilmiş olmasıdır. Bu noktada arada çok ciddi güven ve samimiyet olması kaçınılmazdır.
• Satış sonrası bakım, destek, vb. hizmetlerin temin edilmesi: müşteri beklentilerinin ticari faaliyet tamamlansa da devam ettiği gerçeğinden hareketle özellikle arada kurulmaya çalışılan güven ortamının devamı için ticaret sonrası destek faaliyetlerinin de devam ettirilmesi, kazanılan müşterinin kaybedilmemesi için yapılması gerekli olan bir faaliyettir.
Yorumlar
- 0 Yorum