Çağdaş Lojistik Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #868828

Katı atık sahasına gönderme, yakma, biyolojik arıtma gibi çeşitli yollarla imha etme aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir?


Yeniden kullanım

Yaşam döngüsü analizi

Atık minimizasyonu

Bertaraf

Geri dönüşüm


Yanıt Açıklaması:

Bertaraf: Katı atık sahasına gönderme, yakma, biyolojik arıtma gibi çeşitli yollarla imha etme tersine lojistikte kullanılan kavramlardan biridir.

Tersine lojistikte kullanılan ve diğer şıklarda bahsedilen kavramların açıklamalarıda aşağıdaki gibidir:

Yeniden kullanım: Ürünün tasarlandığı amaca benzer bir amaçla başlıca bir işlem görmeden tekrar kullanılması. Mesela, paletler, konteynırlar ve diğer bazı paketleme malzemeleri aynı işlevi görecek şekilde herhangi bir işleme tabi tutulmadan tekrar kullanılmaktadır.

Yaşam döngüsü analizi: Ürünü oluşturan hammaddelerin elde edilmesinden ürünün geri kazanılmasına ya da bertarafına kadar geçen tüm süreçlerin çevresel etkilerinin analiz edilmesi. Bu analiz beşikten-mezara veya beşikten-yeniden doğuşa analizi olarak da adlandırılmaktadır.

Atık minimizasyonu: Üretilen atık miktarlarının azaltılmaya çalışılması.

Geri dönüşüm: Ürünün hammaddelerine ayrıştırılması ve bu maddelerin yeni ürün yapımında veya farklı amaçlar için kullanılması. Geri dönüşümde ürünün yapısal özellikleri ve diğer fonksiyonları hiçbir şekilde korunmamaktadır. Hurdadan metallerin geri kazanımı, ürünlerdeki cam, kâğıt ve plastik malzemelerin geri dönüşümleri örnek olarak verilebilir. Geri dönüşümde malzemeler geri kazanılırken, üstteki diğer geri kazanım alternatiflerinde ise ürün veya parçalar geri kazanılmaktadır.

Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum