Çağdaş Sosyoloji Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #1341188

  1. Bireyler,anlamlı bütünler oluşturabilmek için diğer birimlerle birleşmesi gerekir.
  2. Doğruluk modeli uygunluktur.
  3. Bireylerin davranışları genellikle düzenli/kurallıdır.
  4. Bireyler, kendi kendisine yeten ve kendi kendisini güdüleyen birimlerdir.
  5. Bireyler yaratıcı aktörlerdir.

Bauman’a göre modern koşullarda yaratılan birey hangi özelliklere sahip olmaktaydı?


II ve V

III ve IV

IV ve V

II ve IV

I ve III


Yanıt Açıklaması:

Modern koşullarda yaratılan birey Bauman’a göre, şu özelliklere sahip olmaktaydı:

  • Bireyler birincil olarak ve her şeyden önce üretici ya da askerin yaratıcı ya da yıkıcı işgücüne dönüştürülebilen kinetik gücün taşıyıcılarıydı; bu anlamda bireyler, böyle bir gücü muntazam olarak ve hiç bitkinlik duymadan üretme kapasitesine sahip olmalıydı.
  • Bireyler disiplinli aktörlerdi. Yani, davranışları genellikle düzenli/kurallı olan ve her şeyden önemlisi de düzenlenmeye boyun eğen aktörlerdi. Aynı zamanda uyarıcılara tekrarlanan ve öngörülebilen biçimde tepki veren ve eş güdümlü baskıya tabi tutulduğunda monoton davranabilen aktörlerdi.
  • Bireyler, tıpkı Lego ya da Meccano oyuncaklarındaki taşlar gibi, yalnız başlarına tamam olmayan, bir şey ifade etmeyen, anlamlı bütünler oluşturabilmeleri için öteki birimlerle birleşmesi gereken şeylerdi. Modern koşullarda yaratılan bireylerin sınırları öncelikle sınırlamaktan çok uymak ve bağlanmak/yapışmak için tasarlanan ara kesimlerdi.
  • Başlıca doğruluk/uygunluk modeli ise sağlıktı. Sağlık, yukarıdaki üç alanda başarılı olma kapasitesi ile yakından ilgili bir düşünceydi. Sağlık, bedensel güç ve enerji ile birlikte, disiplinli, düzenli, istenen biçimde davranma ve toplulukların eş güdümlü faaliyetlerine uyma kapasitesini simgeliyordu. Bauman’a göre, tersi olan bedensel zayıflık ya da uyma ve tabi olmadaki kabiliyetsizlik ise hastalık işareti sayılıyor ve dolayısıyla da tıbba ya da psikiyatriye havale ediliyordu. 

Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum