Çağdaş Türk Dünyası Deneme Sınavı Sorusu #1391243

Tataristan'ın statüsü için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Tataristan parlamentosu 30 Ağustos 1990 tarihinde ülkenin egemenliğini ve Sovyetler Birliği’nin 16. cumhuriyeti olduğunu ilân etmiş, 26 Aralık 1991 tarihinde ise Tataristan parlamentosu Bağımsız Devletler Topluluğu’na (BDT) kurucu olarak katıldığını bildirmiştir. Ancak Moskova, her iki kararı da kabul etmemiştir.

1 Şubat 1992 İttifak-Tatar Bağımsızlık Partisinin inisiyatifi ile Tatar Milli Kurultayı toplanmış ve Tataristan'ın bağımsızlığını ilan etmiştir.

1992 yılında kabul edilen yeni anayasaya göre, Tataristan’da başkanlık sistemi kabul edilmiş ve Mintimir Şeymiev ilk devlet başkanı seçilmiştir.

1998’de ise “Tataristan vatandaşlığı” kanunu kabul edilmiştir. Buna göre Tataristan’da yaşayanlar, Tataristan vatandaşı olarak nitelendirilecek ve otomatik olarak Rusya Federasyonu vatandaşlığını kazanacaklardı.

Tatarların mitolojik eserlerinden esinlenerek tasarlanan armada İdil Bulgarlarının eşyalarında da sıkça rastlanan özgürlük düşkünü hayvan olan kanatlı kartal tasvir edilmiştir. Bayrak renklerinde olan armadaki kartal, cumhuriyet ve bütün halkının koruyuculuğunu simgelemektedir.


Yanıt Açıklaması:

Bu süreçte Tataristan’ın bayrak ve arması da belirlenmiştir. Yeşil, beyaz ve kırmızı renklerden oluşan bayrak, 1991’de Tataristan Parlamentosu tarafından kabul edilmiştir. Yeşil renk, hayatın başlangıcı olarak barışı, Tatar halkının yeniden doğuşunu; beyaz renk, temizlik ve iyi niyeti; kırmızı renk ise bağımsızlık için mücadeleyi, zaferi ve gücü simgelemektedir. Şubat 1992’de Tataristan devlet arması da Tataristan Parlamentosu tarafından kabul edilmiştir. Tatarların mitolojik eserlerinden esinlenerek tasarlanan armada İdil Bulgarlarının eşyalarında da sıkça rastlanan özgürlük düşkünü hayvan olan kanatlı pars tasvir edilmiştir. Bayrak renklerinde olan armadaki pars, cumhuriyet ve bütün halkının koruyuculuğunu simgelemektedir

Yorumlar
  • 0 Yorum