Çağdaş Türk Dünyası Deneme Sınavı Sorusu #1391431

Kırım Tatarlarının anavatanlarında azınlıkta olmalarının nedenini aşağıdaki seçeneklerden hangisi açıklamaktadır?


II. Dünya Savaşı sırasında Stalin tarafından Almanlarla işbirliği yaptıkları bahanesiyle vatanlarından sürgün edilmeleridir.

Sovyet döneminden kalma etkisiz ve işlemeyen ekonomik sistemin uygulanması

Yer altı kaynaklarının yetersiz olmasıdır.

Bağımsızlığını ilan eden cumhuriyetlerin, milli devlet haline gelmeleri sonucunda Rus kültürü, gelenekleri ve dilinden kurtulmak istemeleridir.

Yeni düzene ayak uydurmak istememeleridir.


Yanıt Açıklaması:

Kırım Tatarlarının anavatanlarında azınlıkta olmalarının nedeni ise II. Dünya Savaşı sırasında Stalin tarafından Almanlarla işbirliği yaptıkları bahanesiyle vatanlarından sürgün edilmeleridir. 18 Mayıs 1944’te 191 bin Kırım Tatarı Orta Asya’ya ve Rusya’nın değişik yerlerine sürgün edilmiştir. Halbuki Almanların safında savaşan Kırım Tatarlarının oranı diğer etnik gruplardan daha fazla değildi. Sürgünün gerçek sebebi ise, strateji açısından Sovyetler Birliği için büyük önem arz eden Kırım’ı “istenmeyen unsur” olan Kırım Tatarlarından temizlemek ve burayı bir Rus bölgesi hâline getirmekti. İkinci önemli sebep de o dönemde Sovyetler Birliği’nin düşmanı olan Türkiye’ye yakın bölgeleri Türk ve Müslüman nüfustan temizleme çabasıydı.

Yorumlar
  • 0 Yorum