Çağdaş Türk Dünyası Deneme Sınavı Sorusu #1391303

Tataristan’ın coğrafyası için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Tataristan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun ortasında, İdil (Volga) ile Kama gibi iki büyük nehrin birleştiği noktada yer alır; yabancı devletler ile sınırı yoktur.

Tataristan Cumhuriyeti, Avrupa ile Asya sınırında, Doğu Avrupa düzlüğünün doğusunda (Ön-Ural) ve Orta-Ural Dağlarının batı tarafında Beyaz Nehir ve onun kolu Ufa Nehri’nin oluşturduğu havzada yer almaktadır.

Tataristan Cumhuriyeti, Moldova'nın güneyinde, Prut Irmağı ile Ukrayna arasında, özel hukukî statüye sahip bölge; yüzölçümü 1.800 km2; nüfusu 200.000 dir.

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun Avrupa kısmının merkezinde, Volga nehrinin orta bölgesinde çok önemli su ve kara yolları üzerinde yer almaktadır.

Tataristan Cumhuriyeti, Kuzey Kafkasya'da, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında, Büyük Kafkas Dağları'nın “dağ önü” olarak adlandırılan kuzey eğiminde yer alır.


Yanıt Açıklaması:
  • Tataristan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun ortasında, İdil (Volga) ile Kama gibi iki büyük nehrin birleştiği noktada yer alır; yabancı devletler ile sınırı yoktur.
  • Başkürdistan Cumhuriyeti, Avrupa ile Asya sınırında, Doğu Avrupa düzlüğünün doğusunda (Ön-Ural) ve Orta-Ural Dağlarının batı tarafında Beyaz Nehir ve onun kolu Ufa Nehri’nin oluşturduğu havzada yer almaktadır.
  • Gagavuzya Cumhuriyeti, Moldova'nın güneyinde, Prut Irmağı ile Ukrayna arasında, özel hukukî statüye sahip bölge; yüzölçümü 1.800 km2; nüfusu 200.000 dir.
  • Çuvaşistan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun Avrupa kısmının merkezinde, Volga nehrinin orta bölgesinde çok önemli su ve kara yolları üzerinde yer almaktadır.
  • Karaçay Çerkez Cumhuriyeti, Kuzey Kafkasya'da, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında, Büyük Kafkas Dağları'nın “dağ önü” olarak adlandırılan kuzey eğiminde yer alır.
Yorumlar
  • 0 Yorum