Çağdaş Türk Edebiyatları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1190539

I. Türkmen edebiyatında duraklama olmuştur II. Sarıhanov, Kekilov, Nıyazov, Ahındov Gürgenli gibi şairler hayatlarını kaybetmişlerdir III. Bu dönemde daha çok huzur ve barış temalı şiirler yazılmıştır IV. Türkmen edebiyatı konu bakımından zenginleşmiştir V. Gara Seyitliyev, Aman Kekilov, Beki Seytekov, Rehmet Seyidov bu dönem şiirlerinde huzur ve barış temasını işlemişlerdir Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı yıllarında Türkmen edebiyatı özelliklerini doğru olarak tanımlamaktadır?


I, II, III, IV

I, II, III, V

I, II, IV

I, II, V

II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

III. Bu dönemde daha çok huzur ve barış temalı şiirler yazılmıştır 

V. Gara Seyitliyev, Aman Kekilov, Beki Seytekov, Rehmet Seyidov bu dönem şiirlerinde huzur ve barış temasını işlemişlerdir

bilgisi çeldirici olarak kullanılmıştır. bu dönemde işlenen konu vatan ve bağımsızlıktır. Huzur ve barış teması İkinci Dünya Savaşından hemen sonra Türkmen edebiyatında işlenmiştir. Gara Seyitliyev; Halkım, Şaahıırıñ Kasamı “Şairin Andı”, Pogonlı Gıız “Apoletli Kız”, Aman Kekilov; Kavkaz “Kafkasyalı”, Günbatara “Batıya”, Beki Seytekov,Türkmen Soldatı “Türkmen Askeri”, Doostumıñ Yaadığäärliğine “Dostumun Anısına”,Rehmet Seyidov, Doostuma “Dostuma” ve Uğratmak “Yollamak” adlı şiirlerinde, savaşyıllarına ait vatan ve bağımsızlık konularını ele almışlardır. Bu nedenle doğru yanıt C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum