Çağrı Merkezinde Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #668998

"Stresin bilimsel olarak ortaya konulmasında en önemli isimlerden biri olan Selye, stresin fizyolojisi üzerinde çalışmalarıyla tanınmıştır. 1936 yılında yaptığı bir dizi deneyden sonra, Genel Uyum Sendromu adını verdiği bir süreci tanımlamıştır." Aşağıdakilerden hangisi Genel Uyum Sendromunun tükenmişlik aşamasının özelliklerinden biridir?


Stres hormonları salgılanır.

Göz bebekleri büyür.

Bedende sistematik yıpranmalara ve hatta ölümlere yol açar.

Kan basıncı yükselir.

Vücutta terleme oranında artış gözlemlenir.


Yanıt Açıklaması:

Stresin bilimsel olarak ortaya konulmasında en önemli isimlerden biri olan Selye, stresin fizyolojisi üzerinde çalışmalarıyla tanınmıştır. 1936 yılında yaptığı bir dizi deneyden sonra, Genel Uyum Sendromu adını verdiği bir süreci tanımlamıştır. Bu sendrom, bedenin stres karşısında üç aşamada tepki gösterdiğini açıklamaktadır.

İlk aşama olan alarm aşamasında, strese yol açan etkenin fark edildiği ve organizmanın biyokimyasal tepkilerle kendini korumaya çalıştığı anlatılmaktadır. Alarm, organizmanın dış uyarıcıyı stres olarak algıladığı durumdur. Vücut bir stres kaynağı ile karşılaştığı zaman buna hazırlanır ve stres hormonlarının salgılanması, göz bebeklerinin büyümesi, kan basıncının yükselmesi ve terleme gibi çeşitli tepkiler verir. Organizma mücadele ederek ya da kaçarak stresten korunmaya çalışır.

İkinci aşama olan direnme aşaması, strese rağmen uyuma elverişli bir durum ortaya çıktığında meydana gelen dirençtir. Organizma yüz yüze olduğu stres verici duruma karşı direncini yükseltir. Bu aşamada normalde birey stres kaynağı olan problemini etkili bir şekilde çözdüğü zaman, vücut alarm aşamasında meydana gelen zararları onarır, vücudun verdiği tepkiler ortadan kaybolur, beden normale döner. Başarısız olursa beden kuvvetten düşer. Direnme aşamasında stresin ortadan kalkmadığı ve etkisini sürdürmeye devam ettiği hallerde beden üçüncü aşama olan tükenme aşamasına girer.

Tükenme aşaması stresle etkili bir şekilde baş edilemediğinde ya da üstesinden gelinemediğinde stres kaynakları çoğaldığında vücudun adaptasyon kapasitesi zorlanır. Alarm reaksiyonundaki tepkiler veya kronik stres belirtileri yeniden ortaya çıkar. Böylece organizma her türlü hastalığa açık bir duruma gelir. Stres verici olay çok ciddi ise ve uzun sürerse organizma tükenir. Bu durumda organizmada geri dönüşü olmayan izler bırakır. Stresin devam etmesi bedende sistematik yıpranmalara, hasarlara, hatta ölümlerine yol açar. Tükenme, savunmanın azalıp vücut kapasitesinin tükenmesi ve hastalıkların başlaması dönemidir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum