Çalışma Ekonomisi 2 Deneme Sınavı Sorusu #903486

Aşağıdakilerden hangisi iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından doğru bir kavramdır?


İş kazaları ile meslek hastalıkları nedeniyle oluşabilecek zararı azaltabilmek için işletmelerin işçi sağlığı ve güvenliği için bütçelerinde bu konulara ayıracakları fon bulunmamalıdır.

Ortodoks teori, iş kazalarının azalmasıyla artacak üretim hacmine vurgu yapmaz.

Beslenme, barınma, sağlık ve eğitim gibi temel gereksinimlerini uygun bir biçimde gidermenin söz konusu olmadığı yoksunluk ve yoksulluk koşullarında daha fazla ücret alabilmek için çalışanlar, iş yoğunluğunu ve uzun çalışma saatlerini daha kolay kabul etmemektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kavramından farklı değildir.

Ortodoks teoriye göre, işverenler iş kazalarını önlemek için gerekli tedbirlerin alınmasının marjinal maliyeti ve marjinal getirisini karşılaştırır.


Yanıt Açıklaması:

İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kavramından farklı olarak, tehlikelerin önlenmesinin yanında risklerin öngörülmesi, değerlendirilmesi ve bu riskleri tamamen ortadan kaldırabilmek ya da zararlarını en aza indirebilmek için yapılacak çalışmaları da içermektedir. Ortodoks teoriye göre, işverenler iş kazalarını önlemek için gerekli tedbirlerin alınmasının marjinal maliyeti ve marjinal getirisini karşılaştırır. İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle meydana gelen zararın büyüklüğü, işyerindeki yöneticilerin tehlikeleri belirlememesi ve kontrol edilebilecek riskleri önceden tespit edememesi halinde tamamen şansa kalmıştır. İş kazaları ile meslek hastalıkları nedeniyle oluşabilecek zararı azaltabilmek için işletmelerin işçi sağlığı ve güvenliği için bütçelerinde bu konulara ayıracakları fon bulunmalı, yönetimin işçi sağlığı ve güvenliği konularının önemi açısından bilinçli olması ve bu konularda kararlı ve etkili kuralların uygulanmasının sağlanması gerekmektedir. Bu nedenlerle, kamu sektörü, ceza ve yaptırımlar, yönetmelik ve iş müfettişleri gibi denetleme mekanizmalarıyla, iş güvenliğini artırmaya çalışır. Ortodoks teori, iş kazalarının azalmasıyla artacak üretim hacmine vurgu yapar ancak küçük ölçekli işletmeler için iş güvenliği önlemleri maliyetli olacağından bazı işletmelerinin piyasadan çekilmesine neden olabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum