Çalışma Ekonomisi 2 Deneme Sınavı Sorusu #899817

I- Tarımsal istihdamın orantısız büyüklüğü

II- Emek piyasasının tek parçalı bir yapı arz etmesi

III- Büyük bir emek arzı fazlalığı

IV- Dengeli bir sanayileşmenin mevcudiyeti

V- Emek piyasasındaki kurumsallaşma düzeyinin düşüklüğü

Yukarıda sayılanlardan hangileri Türkiye'deki işsizlik sorununun nedenleri arasında sayılabilir?


I, II ve III

I, II ve V

II, III ve IV

II, III ve V

III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’de çok parçalı bir yapıya sahip bulunan emek piyasaları, çeşitli dual yapıların bir arada bulunduğu bir nitelik arz etmektedir. Kırsal istihdam-kentsel istihdam, formel sektör-informel sektör ve tarımsal istihdam-sanayi istihdamı gibi istihdam şekilleri iç içe ve karşı karşıyadır. Diğer taraftan tarımsal istihdamın orantısız büyüklüğü, büyük bir emek arzı fazlalığı, iş gücünün büyük çoğunluğunun genç ve niteliksiz olması, ücretli çalışanların toplam istihdam içerisindeki payının azlığı ve emek piyasasındaki kurumsallaşma düzeyinin düşüklüğü gibi temel sorunlar bulunmaktadır. Emek piyasasındaki bütün bu sorunlar, işsizliğin ağırlığını ve şiddetini daha da arttırmaktadır.

İşsizlik, Türkiye’nin son otuz yılına damgasını vurmuş sosyo-ekonomik sorunların başında gelmektedir. Bu otuz yıllık süre içerisinde, çözülmesi bir yana her geçen gün giderek yaygınlaşan ve süreklilik gösteren yapısal bir nitelik kazanmıştır. Kuşkusuz bunun temelinde, ülkemizin tarım toplumu olma niteliğinden bir türlü sıyrılamayışı, hızlı ve dengeli bir sanayileşmenin gerçekleştirilememiş olması olgusu yatmaktadır.

Verilen bilgiler ışığında I, II ve V numaralı önermeler Türkiye'deki işsizlik sorununun nedenleri arasında sayılabilecektir. Doğru yanıt B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum