Çalışma Ekonomisi 2 Deneme Sınavı Sorusu #935512

Aşağıda kurumcu iktisat ve ayrımcılıkla ilgili verilenlerden hangisi doğru değildir?


Kurumcu iktisatçıların ayrımcılıkla ilgili analizleri SLM  modellerine dayanır.

Kurumcuların analizi, cinsiyete dayalı mesleki tabakalaşmaya feminist bakışın içerilmesine olanak verecek şekilde vurgu yapmaktadır.

Kadınların az sayıda “kadın” mesleğinde buluşmasının nedenini, istatistiksel ayrımcılıkla açıklarlar.

 Kurumcu iktisatçılara göre emek piyasasında ayrımcılık yapılmaktadır çünkü ayrımcılık yapmak kârlıdır.

Kurumcuların ırkçılığa dayalı ayrımcılığı inceleyen modeli Marshall tarafından bir tür pazarlık modeli olarak tasarlanır.


Yanıt Açıklaması:

Kurumcu iktisatçıların ayrımcılıkla ilgili analizleri SLM (tabakalı işgücü piyasaları) modellerine dayanır. Kurumcu İktisat, sendika ya da büyük ölçekli işletmeler gibi kurumların kimin işe alınacağına, kimin işten atılacağına ve kimin ne kadar
ücret alacağına karar veren kurumlar olduğunu söyler. Aynı zamanda emek piyasasının çeşitli şekillerde tabakalaştığını; her bir tabakada emek piyasasının Neoklasik teoriye göre işlediğini ancak çalışanın bir tabakadan diğerine geçmesinin zor
olduğunu kabul ederler. Daha da önemlisi, Kurumcuların analizi, cinsiyete dayalı mesleki tabakalaşmaya feminist bakışın içerilmesine olanak verecek şekilde vurgu yaparlar D seçeneğinden verilen ifade Monopol gücü modellerinin önermesidir. Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum