Çalışma Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #377892

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Rasyonel Beklentiler Hipotezine göre, para ve maliye politikalarındaki işsizliği azaltmaya yönelik sistematik ve tahmin edilebilir genişlemeler hiçbir fayda sağlamadığı gibi daha yüksek bir enflasyonu da beraberinde getireceği için ekonomiye büyük oranda zarar verir.

 

Eğer bir ekonomide işsizlik oranı, istikrarlı bir enflasyon oranını sağlayan NAIRU (Enflasyonu Hızlandırmayan İşsizlik Oranı)’dan daha düşükse, enflasyon yükselme eğilimine girecek, tersine cari işsizlik oranı NAIRU’dan daha yüksek bir düzeyde ise enflasyon düşme eğilimi gösterecektir.

 

Ekonomik büyüme emek piyasasının işsizlik sorununu çözmede tek başına yeterlidir.

 

NAIRU kavramının iktisat politikaları açısından ortaya koyduğu en önemli bulgu talep yönetimi politikalarının işsizliği önlemeye yönelik olumlu etkilerinin kısa dönemli olacağı, uzun dönemde ise bu politikaların enflasyonist etkilerinin kaçınılmaz olacağıdır.

 

NAIRU teorisi düşük işsizliğin, işsizliğin nedenlerinden ve özellikle para politikasından bağımsız bir biçimde enflasyonun artmasına neden olacağını belirtmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Ekonomik büyüme işsizlik sorunu için tek başına yeterli değildir. Ekonomik büyümenin yanı sıra, işsizliğin türüne göre ve bu sorundan en fazla etkilenen gruplara yönelik bazı istihdam politikalarına da gereksinim duyulmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum