Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1254379

Aşağıda asıl işveren-alt işveren ilişkisi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Asıl işin bölünerek alt işverenlere verilebilmesi için, verilecek işin işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olması gerekir.

Alt işverene verilen işin işyerinde yürütülen mal ve hizmete ilişkin olmalıdır.

Asıl işverenin işin bütününü bir başka işverene devretmemiş bulunması gerekir.

İşçiler hem asıl işverenin hem de alt işverenin işyerinde çalışabilir.

Alt işveren işçileri yardımcı işlerde çalıştırılabilir.


Yanıt Açıklaması:
  • Yardımcı işlerin dışında asıl işin bir bölümü de alt işverene verilebilmektedir. Ancak asıl işin bölünerek alt işverenlere verilebilmesi için, verilecek işin “işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş” olması gerekmektedir.
  • Alt işverene verilen işin işyerinde yürütülen mal ve hizmete ilişkin olmalıdır. Bir işverenişçilerini asıl işverenin işyerinde yürüttüğü mal ve hizmet üretimine ilişkin olmayan bir işte çalıştırıyorsa, burada alt işveren-asıl işveren ilişkisinin kurulduğunu söylemek mümkün değildir.
  • İşyerinde işçi çalıştıran asıl işverenin varlığı gerekir. Asıl işverenin işyerinde işçi çalıştırarak işveren sıfatını koruması, işin bütününü bir başka işverene devretmemiş bulunması gerekmektedir.
  • İşçilerin yalnızca asıl işverenin işyerinde çalıştırılması gerekir. Alt işveren ilişkisinin doğabilmesi için gerekli olan bir diğer koşul, alt işverenin bu iş için görevlendirdiği işçilerini yalnızca bu işyerinde çalıştırmasıdır.
  • Alt işveren işçilerinin “yardımcı işlerde” veya “asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde” çalıştırılmalıdır.

Görüldüğü üzere D seçeneğinde verilen bilgi yanlıştır. Bu nedenle doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum