Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1251502

Aşağıdakilerden hangisi işçi ve memurları birbirlerinden ayıran farklılıklardan biri değildir?


Memurlar, devleti kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerince idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini yerine getirmekle görevlendirilmiş kişilerdir. 

İşçiler iş sözleşmesi ile işe alınırken, memurlar atama yolu ile işe başlamaktadır.

Çalışma koşulları işçilerde pazarlık yolu ile tespit edilir.

Memurlar çalışma koşulları önceden yasayla kesin olarak belirlenmiş, kamu hukuku statüsüne göre çalıştırılmak üzere göreve atanmaktadır.

Memurların iş güvencesi düzeyleri işçilere göre çok daha düşüktür. 


Yanıt Açıklaması:

Memur ve işçi arasında bazı önemli farklılıklar bulunmaktadır. Memurlar, devleti kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerince idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini yerine getirmekle görevlendirilmiş, atamaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer çalışma koşulları kanunla düzenlenen kişilerdir. İşçiler iş sözleşmesi ile işe alınırken, memurlar atama yolu ile işe başlamaktadır. Çalışma koşulları işçilerde pazarlık yolu ile tespit edilirken, memurlar çalışma koşulları önceden yasayla kesin olarak belirlenmiş, kamu hukuku statüsüne göre çalıştırılmak üzere göreve atanmaktadır. Bunun yanı sıra memurların iş güvencesi düzeyleri işçilere göre çok daha yüksektir. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum