Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1157192

I. Resmi makamlarca verilen erteleme, yasaklama ve durdurma kararlarına uymadan yapılan grev kanun dışı grevdir. 

II. Kanun dışı grev yapılması halinde, işveren böyle bir greve katılan işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. 

III. Kanun dışı bir grev yapılması halinde bu grev nedeniyle işverenin uğradığı zararlar, kanun dışı grev herhangi bir işçi kuruluşunca kararlaştırılmaksızın yapılmışsa, bu greve katılan işçiler tarafından karşılanır. 

IV. Kanun dışı lokavt yapılması halinde işçiler iş sözleşmelerini haklı nedenle fesedebilir. 

Yukarıda verilen bilgilerden doğru olanlar aşağıdakilerden hangisinde eksiksiz verilmiştir?


I ve II

II ve III

I, II ve IV

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

- Kanun dışı grevi ve lokavtın tanımında resmi makamlarca verilen erteleme, yasaklama ve durdurma kararlarına uymadan yapılan grevler ve lokavtlar kanun dışı olarak nitelendirilmiştir. 

Kanun dışı grev yapılması halinde, işveren böyle bir grevin yapılması kararına katılan, grevin yapılmasını teşvik eden, böyle bir greve katılan veya katılmaya veya devam etmeye teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. 

Kanun dışı bir grev yapılması halinde bu grev nedeniyle işverenin uğradığı zararlar, greve karar veren işçi kuruluşu veya kanun dışı grev herhangi bir işçi kuruluşunca kararlaştırılmaksızın yapılmışsa, bu greve katılan işçiler tarafından karşılanır. 

Kanun dışı lokavt yapılması halinde işçiler iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. İşveren, bu işçilerin lokavt süresine ilişkin iş sözleşmesinden doğan bütün haklarını bir iş karşılığı olmaksızın ödemek ve uğradıkları zararları tazmin etmekle hükümlüdür. 

Görüldüğü üzere tüm maddelerde verilen bilgiler doğrudur. Bu nedenle doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum