Çalışma Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #50343

Fabrikada çalışanlar üzerinde yapılan ankette yöneticiler çalışanların işe güdülenmesinin giderek düştüğünü görmüşlerdir. Son zamanlarda iş ortamında çatışmalar artmış, rapor alarak devamsızlık yapan çalışanların sayısı artmıştır.Herzberg'in iki faktör kuramına göre burada alınması gereken önlem ne olmalıdır?


Önce hijyen faktörlerin sağlanıp sağlanmadığına bakılmalıdır. Sağlanıyorsa başka yapılacak bir şey yoktur. Yakın zamanda sorunlar çözülecektir.
Önce hijyen faktörlerin sağlanıp sağlanmadığına bakılmalıdır. Eğer sağlanıyorsa, güdüleyici faktörlere odaklanılmalı ve terfi, katılım gibi ihtiyaçlar tatmin edilmelidir.
Önce güdüleyici faktörlerin ağlanıp sağlanmadığına bakılmalıdır. Sağlanıyorsa başka yapılacak bir şey yoktur. Yakın zamanda sorunlar çözülecektir.
Önce güdüleyici faktörlerin sağlanıp sağlanmadığına bakılmalıdır. Eğer sağlanıyorsa, hijyen faktörlere odaklanılmalı ve ücret, çalışam koşulları gibi ihtiyaçlar tatmin edilmelidir.
Güdüleyici ve hijyen faktörler aynı anda İK politikaları içine sokulmalıdır.

Yanıt Açıklaması: Herzberg'in iki faktör kuramı hijyen ve güdüleyici faktörler olmak üzere işe güdülenme yaratacak unsurları ikiye ayırmıştır. Güdülenme ortamı yaratan hijyen faktörlerdir. Varlığı tek başına güdülenme yaratmaz, ama hijyen faktörler olmadan tek başına güdüleyici faktörler yeterli değildir.
Yorumlar
  • 0 Yorum