Çalışma Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #548038

Seçeneklerden hangisi nicel ve nitel araştırma yöntemleri arasındaki farklılıklardan biridir?


Nitel araştırmada asıl olan yöntemdir. Nicel araştırmada ise asıl olan çalışılan durumdur.

Nitel araştırmada araştırmacı olay ve olgulara dışarıdan bakar, nesnel bir tavır geliştirir. Nicel araştırmada ise araştırmacı olay ve olguları yakından izler, katılımcı bir tavır geliştirir.

Nitel araştırmada amaç genelleme yapmaktır. Nicel araştırmada ise amaç derinlemesine betimleme yapmaktır.

Nitel araştırma kuram ve denence ile başlar. Nicel araştırma ise kuram ve denence ile son bulur.

Nitel araştırmada değişkenler, karmaşık ve iç içe geçmiştir ve bunlar arasındaki ilişkileri ölçmek zordur. Nicel araştırmada değişkenler kesin sınırlarıyla saptanabilir ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler ölçülebilir.


Yanıt Açıklaması:

Nicel araştırmada asıl olan yöntemdir. Nitel araştırmada ise asıl olan çalışılan durumdur. Nicel araştırmada araştırmacı olay ve olgulara dışarıdan bakar, nesnel bir tavır geliştirir. Nitel araştırmada ise araştırmacı olay ve olguları yakından izler, katılımcı bir tavır geliştirir. Nicel araştırmada amaç genelleme yapmaktır. Nitel araştırmada ise amaç derinlemesine betimleme yapmaktır. Nicel araştırma kuram ve denence ile başlar. Nitel araştırma ise kuram ve denence ile son bulur. Nitel araştırmada değişkenler, karmaşık ve iç içe geçmiştir ve bunlar arasındaki ilişkileri ölçmek zordur. Nicel araştırmada değişkenler kesin sınırlarıyla saptanabilir ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler ölçülebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum