Çalışma Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #552807

Seçeneklerden hangisi tabakalaşma sistemi ile ilgili doğru bir ifadedir?


Tabakalaşma, toplumdaki farklı grupların refah, fırsatlar veya iktidar gibi değerli kaynaklara erişebilmeleri bakımından ele alır ve bunların dağılımındaki dengesizlikleri ifade eder.

Bireylerin hayattaki deneyimleri ve karşılaşacakları “fırsatlar”, büyük oranda ait oldukları “toplumsal tabaka” tarafından şekillendirilir.

Tabakalaşma, gelir düzeyleri yanında, statü, eğitim, cinsiyet, din, dil ve hatta giyim tarzlarından bile kaynaklanabilen karmaşık bir olgudur.

Bireyin bir toplumsal tabaka içerisinde tanımlanması kendi bilincinden kaynaklanır.

Toplumsal tabaka kategorileri çok hızlı bir şekilde değişir.


Yanıt Açıklaması:

Eşitsizlik, toplumdaki farklı grupların refah, fırsatlar veya iktidar gibi değerli kaynaklara erişebilmeleri bakımından ele alır ve bunların dağılımındaki dengesizlikleri ifade eder. Eşitsizlik, gelir düzeyleri yanında, statü, eğitim, cinsiyet, din, dil ve hatta giyim tarzlarından bile kaynaklanabilen karmaşık bir olgudur. Bireyin bir toplumsal tabaka içerisinde tanımlanması kendi bilincinden bağımsızdır. Toplumsal tabaka kategorileri çok yavaş değişir. Ancak  “bireylerin hayattaki deneyimleri ve karşılaşacakları “fırsatlar”, büyük oranda ait oldukları “toplumsal tabaka” tarafından şekillendirilir”. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum