Çalışma Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #567710

Aşağıdakilerden hangisi tabakalaşma sistemlerinin sahip olması gereken temel ilkelerden birisidir?


Bireylerin hayattaki deneyimleri ve karşılaşacakları fırsatlar, büyük oranda içine doğdukları coğrafi ve siyasal ortam tarafından şekillendirilir.

Bireylerin hayattaki deneyimleri ve karşılaşacakları fırsatlar, büyük oranda çekirdek ve geniş ailelerinin onlara sundukları tarafından şekillendirilir.

Bireylerin hayattaki deneyimleri ve karşılaşacakları fırsatlar, büyük oranda ait oldukları toplumsal tabaka tarafından şekillendirilir.

Bireylerin hayattaki deneyimleri ve karşılacakları fırsatlar, büyük oranda kendi yetenekleri tarafından şekillendirilir.

Bireylerin karşılacakları fırsat ve olanaklar büyük oranda kendi kişisel deneyimleri ile ilgilidir.


Yanıt Açıklaması:

Bütün farklılıklara rağmen, tabakalaşma sistemlerinin bazı temel ilkelere sahip olması gereklidir:

  1. Bireyin bir toplumsal tabaka içerisinde tanımlanması kendi bilincinden bağımsızdır. O¨rneğin gelir durumlarına göre, zengin veya fakir olarak tanımlanan insanların kendilerini farklı bir tabakada görmeleri onların konumların da bir değişiklik yaratmaz.

  2. Bireylerin hayattaki deneyimleri ve karşılaşacakları “fırsatlar”, büyük oranda ait oldukları “toplumsal tabaka” tarafından şekillendirilir.

  3. Ancak bu durum, bireylerin hayat koşullarının tamamen toplumsal tabakalar tarafından şekillendirileceği anlamına gelmez. O¨rneğin, zengin ailelerde doğan çocukların daha başarılı olacağı, daha sağlıklı olacağı ve daha yüksek gelire sahip olacağı düşünülebilir. Ancak yüksek de olsa bu sadece bir ihtimaldir ve bireysel yetenekler, şans vs. gibi faktörler ile bu durum lehte ve aleyhte değişebilir. Değişim sadece bireysel koşullardan da kaynaklanmaz, toplumsal dönüşümlerin de şansların dağılımındaki etkisi göz ardı edilmemelidir.

  4. Buna karşın değişim çok hızlı yaşanmaz ve toplumsal tabaka kategorileri çok yavaş değişirler. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum