Çalışma Yaşamının Denetimi Deneme Sınavı Sorusu #982903

I. İş müfettişleri, işyerlerinde eğitimleri planlamak ve gerçekleştirmek
II. Karmaşık ve teknik bilgi gerektiren iş güvenliği ve sağlığı düzenlemelerinin uygulanmasında, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi
III. İş müfettişlerinin, meslek örgütlerine yazılar ya da sirkülerler göndererek bunları yeni konularda bilgilendirmeleri ya da açıkça anlaşılmayan yasal düzenlemeleri açıklamaları
IV. İş müfettişlerinin, denetimlerin yanı sıra eğitim ve danışmanlık hizmeti sunma
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri 81 sayılı Sözleşme, bilgi verme ve yol göstericiliğin ayrı bir işlev olarak sayılıyor olması konusunda, denetim ziyaretlerinden bağımsız olarak da yapılabileceğine örnektir?


I.

II.

III.

IV.

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Özellikle karmaşık ve teknik bilgi gerektiren iş güvenliği ve sağlığı düzenlemelerinin uygulanmasında, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi önem kazanmaktadır.
Günümüzün çağdaş iş denetimi yaklaşımında eğitim, önemli bir araç olarak
kabul edilmektedir. İş müfettişleri, denetimleri sırasında klasik bilgi verme işlevlerini aşarak, işyerlerinde eğitimleri planlamak ve gerçekleştirmekle, özellikle eğitim eksikliğinin daha fazla bulunduğu küçük ölçekli işyerlerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmalıdır.
İş müfettişleri, denetimlerin yanı sıra eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Yasalara uygunluğu sağlamada söz konusu ikili yapı, iş denetimi sistemlerinin çalışma yaşamında temel bir rol oynadığı ve çalışma yaşamına ilişkin geniş çaplı problemlerin verimli bir biçimde çözümlenebilmesini sağlaması gereğinden kaynaklanmaktadır. 
İş müfettişlerinin, işverenleri ve işçileri mümkün olduğu kadar iyi bilgilendirmek ve enformasyon isteklerinin sayısını azaltmak amacıyla, zaman zaman meslek örgütlerine yazılar ya da sirkülerler göndererek bunları yeni konularda bilgilendirmeleri ya da açıkça anlaşılmayan yasal düzenlemeleri açıklamaları da bu bağlamda önemli bir çalışma yöntemidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum