Çalışma Yaşamının Denetimi Deneme Sınavı Sorusu #1083987

Aşağıdakilerden hangisi uyumu arttırmaya yönelik denetim modelinin özellikleri arasında değildir?


Çalışma yaşamını düzenleyen kurallara uygunsuzluğun istekten çok; çeşitli nedenlerden kaynaklı bir sorun olarak algılandığı bir denetim modelidir

Bu sistemde öncelikle uygunsuzluğu gidermeye yönelik yol gösterme ve tavsiyeler ön plana çıkmaktadır

Bu sistemde yasalara uygunsuzluk durumunda cezai yaptırım son başvurulan yol olmaktadır

Bu sistemde işgücünü koruyucu yasalara uygunluk, zorlayıcı araçlar yerine; öncelikle danışmanlık ve tavsiyelerle gönüllü olarak sağlanmaya çalışılmıştır.

Bu sistemde çalışma yaşamını düzenleyen yasal düzenlemelere uygunsuzluğun piyasa ekonomileri içersinde bir haksız rekabet unsuru olarak değerlendirildiği ve bu noktada da piyasaların etkin işlerliğini bozan bir unsur olarak cezalandırılması gerektiği anlayışı hakimdir.


Yanıt Açıklaması:

Uyumu artırmaya yönelik denetim modeli, çalışma yaşamını düzenleyen kurallara uygunsuzluğun istekten çok; çeşitli nedenlerden kaynaklı (bilgi eksikliği; finansal sıkıntılar gibi) bir sorun olarak algılandığı ve bu nedenle de ilk olarak uyuma yönelik kapasiteyi güçlendirici yönde hareket edilmesi gerektiği anlayışına dayalı bir iş denetimi modelidir. Bu anlayışa uygun olarak uyumu sağlamaya yönelik iş denetim modellerinde, öncelikle uygunsuzluğu gidermeye yönelik yol gösterme ve tavsiyeler ön plana çıkmakta, yasalara uygunsuzluk durumunda cezai yaptırım son başvurulan yol olmaktadır. Bu yaklaşımda ise işgücünü koruyucu yasalara uygunluk; zorlayıcı araçlar yerine; öncelikle yapılan danışmanlık ve tavsiyeler ile gönüllü olarak sağlanmaya çalışılmaktadır. İş denetimi elemanı, bir uygunsuzluk ile karşılaştığı durumda, öncelikle bu uygunsuzluğu gidermeye yönelik yol göstermekte; bu uygunsuzluğun giderilmesi için belirli bir süre vermekte; bu sürenin sonucunda uygunsuzluk sürüyor ise ancak o zaman cezai yaptırıma başvurmaktadır Bu yöntem 81 sayılı Sözleşme’nin de öngördüğü yöntemdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum