Çalışma Yaşamının Denetimi Deneme Sınavı Sorusu #972625

Türkiye'de 2003 yılı sonrasında İş sağlığı ve güvenliği ve denetimi ile ilgili olarak, aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden sonra gerçekleşmiştir?


4857 sayılı İş Kanunu’nda önemli düzenlemeler ve “Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı” yayımlanması.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun çıkarılması.


Bakanlığın tüzük ismi ile Danıştay onayına sunması ve Danıştayın  kanun konusu olduğunu belirterek Başbakanlığa iade etmesi.

“İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” hazırlanması, sonrasında Danıştayın durdurması - tamamen iptal etmesi.

Bakanlık tarafından Resmî Gazete’de “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği” yayınlanması.


Yanıt Açıklaması:

Çerçeve Yönerge ile ilgili olarak şu husus da önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği ve denetimi ile ilgili olarak 2003 yılında 4857 sayılı olarak çıkarılan İş Kanunu’nda önemli düzenlemeler getirilmiştir. Aynı yıl Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde yapılması gerekenlerle ilgili olarak kabul elden yol haritası mahiyetindeki “Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı” yayımlanmıştır. Bu program çerçeve yönergenin birçok maddesinin mevzuatlaştırılması için 31.12.2003 tarihini taahhüt etmektedir. Birçok çalışma ve gelişme sonucunda 09.12.2009 tarihinde ilk olarak çerçeve Yönerge’ye uygun “İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” hazırlanmıştır. Ancak Danıştay öncelikle yönetmeliğin yürütmesini 2004 yılında durdurmuştur. 2006 yılında da tamamen iptal etmiştir. Bu sefer bakanlık iptal edilen yönetmeliğe tüzük ismini vererek tekrar Danıştay onayına sunmuştur. Danıştay ise Tüzükte belirtilen hususların ancak bir kanun konusu olduğunu belirterek Başbakanlığa iade etmiştir. Bakanlık 27.11.2010 tarihli ve 27768 sayılı Resmî Gazete’de “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği” yayınlamıştır. Ancak bu yönetmelik daha ziyade hizmetlerin verilmesine yönelik düzenlemeler içermekte idi. Daha sonra 20.06.2012 tarihli 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarılmıştır.
Sıralama aşağıdaki gibi olmalıdır;
I. 4857 sayılı İş Kanunu’nda önemli düzenlemeler ve “Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı” yayımlanması
II. “İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” hazırlanması, sonrasında Danıştayın durdurması - tamamen iptal etmesi
III. Bakanlığın tüzük ismi ile Danıştay onayına sunması ve Danıştayın  kanun konusu olduğunu belirterek Başbakanlığa iade etmesi
IV. Bakanlık tarafından Resmî Gazete’de “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği” yayınlanması
V. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun çıkarılması.

Yorumlar
  • 0 Yorum