Çalışma Yaşamının Denetimi Deneme Sınavı Sorusu #979960

Aşağıdakilerden hangisi işverenlerin yükümlülüklerindendir?


Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.

Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi da^hil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.

Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan tem- silcisi ile iş birliği yapmak.

Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.

İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve gü- venlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koru- ma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan tem- silcisine derhal haber vermek.


Yanıt Açıklaması:
  • Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi da^hil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.

  • İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.

  • Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.

  • C¸alışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.

  • Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.

  • İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin so- rumluluklarını ortadan kaldırmaz.
  • C¸alışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin so- rumluluklarını etkilemez.
  • İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.İşverenlerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulmasında mesleki risk- lerin önlenmesi ve çalışanların bu risklerden korunmasına yönelik tedbirle- rin alınması kapsamında yapması gerekenler şu şekilde sıralanabilir (mad.6):
  • C¸alışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık per- soneli görevlendirir. C¸alışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması ha^linde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ayrıca belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması ha^linde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir.
  • Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevle- rini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, meka^n ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar.
  • İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği vekoordinasyonu sağlar.
  • Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşlar tarafındaniş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildiri- len tedbirleri yerine getirir.
  • C¸alışanların sağlık ve güvenliğini etkilediği bilinen veya etkilemesi muh- temel konular hakkında; görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşları, başka işyerlerinden çalışmak üzere kendi işyerine gelen ça- lışanları ve bunların işverenlerini bilgilendirir.
Yorumlar
  • 0 Yorum