Çalışma Yaşamının Denetimi Deneme Sınavı Sorusu #988597

Aşağıdakilerden hangileri iş denetimi örgütlerinin işbirliği yapacağı yeni ortaklar arasında yer alır?


Meslek Odaları, Sendikalar

Yerel Yönetimler, Mahkemeler, Medya

Meslek Odaları, Sendikalar, Yerel Yönetimler, Medya

Meslek Odaları, Sendikalar, Yerel Yönetimler 

Meslek Odaları, Sendikalar, Yerel Yönetimler, Mahkemeler


Yanıt Açıklaması:

Bazı ülkelerde geleneksel partnerlerin-işçi sendikaları- giderek artan bir şekildeki güçsüzlüğü ve diğer bazı ülkelerde mevcut partnerliği devam ettirmedeki istek- sizliğine cevap olarak iş denetimi uluslararası, ulusal ve sektörel düzeylerde yeni ortaklar aramak zorundadır (Richthofen, 2002, s.74). İşçi sendikaların zayıflaması ve bireysel çalışma ilişkilerinin egemen olmasıyla, iş denetimi kurumları işbirliği yapacak başka işçi ve işveren kesimi temsilcileri ile ilişki kurma gereksinimi ortaya çıkmaktadır.

İşyerlerinde çalışma ilişkilerini düzenleyen toplu pazarlık ve toplu sözleşme mekanizmalarının zayıflaması ve daralması karşısında, bu mekanizmaların yerini doldurmaya çalışan insan kaynakları yönetimi birimleri, iş denetimi örgütlerinin işbirliği sağlaması gerekli ortaklar olarak karşımıza çıkmaktadır.

İş denetimi örgütlerinin işverenlerle işbirliğinde, mesleki birlikler de önemli role sahiptir. İşveren örgütlerinin ceza vererek, hatalı üyelerini uyarmaları ve kınamaları teşvik edilmelidir. İşveren örgütleri, üyelerinin işletmelerinde yasal önlemlere uyulmasında denetim elemanları ile işbirliği yapmalarını sağlamalıdır (Siddiqui, 1990, s.15-18).

Yorumlar
  • 0 Yorum