Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1174531

Aşağıdakilerden hangisi müzakere sürecini etkileyen ortama ilişkin faktörlerdendir?


Zaman arlığı ve süre bitimi

Kişilik özellikleri

Duygu durumu

Cinsiyet farklılıkları

İletişim tarzı


Yanıt Açıklaması:

Müzakere sonuçlarını etkileyen ortama ilişkin faktörler nelerdir? Bu faktörleri meka^n, fiziksel düzen, zaman ve izleyiciler olarak sıralamak mümkündür.

    • Meka^n: Bireylerin kendi meka^nlarında müzakere etmeleri her zaman daha kolaydır. Yolculuk stresi çekmeye veya başkalarına ihtiyaç duyulan kaynaklar için bağımlı olmaya gerek kalmaz. Bu nedenle müzakere tarafları ortak bir meka^n belirlemeye çalışır. C¸oğu zaman bilgisayar teknolojisi sayesinde bir meka^n belirlemeye gerek kalmaz. Ancak elektronik mesajlar yanlışanlamalara ve çatışmanın yaşanmasına neden olabilir. Müzakere konuları karmaşık ve belirsiz olduğunda, taraflar genellikle yüz yüze görüşmeyi tercih ederler.

    • Fiziksel Düzen: Müzakerede fiziksel düzen çok önemli olabilir. Taraflar arasındaki fiziksel mesafe ve ortamın biçimsel düzeni tarafların birbirlerine ve konulara olan yaklaşımlarını etkileyebilir. Karşı karşıya oturan taraflar genellikle kazan-kaybet yaklaşımını benimserler. Bir masa etrafında toplanan taraflar ise kazan-kazan yaklaşımını benimsemeye daha çok yatkındırlar.

    • Zaman Aralığı ve Süre Bitimi: Zaman aralığı ve müzakerenin bitiş süresi önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyler, müzakereye ne kadar çok zaman ayırırlarsa, uzlaşmaya varmak için gösterdikleri bağlılık o kadar artmaktadır. Fakat zaman geçtikçe müzakerenin başarısızlıkla sonuçlanmaması için istenmeyen tavizlerin verilmesi yönünde bir eğilim de oluşmaktadır. Müzakereye ayrılan zamanın sınırlandırılması ve bir süre belirlenmesi tarafları müzakereyi tamamlamak için motive etmektedir. Diğer yandan tarafları işbirlikçi çatışma yönetim stillerinin kullanılması yönünde engelleyebilmektedir. C¸ünkü tarafların bilgilerini paylaşmak veya esnek tekliflerde bulunmak için sınırlı bir zamanı vardır.

    • İzleyici O¨zellikleri: C¸oğu müzakerecinin müzakere sonuçlarından etkilenen ve bu sonuçları bekleyen kamuoyu, yöneticisi veya takım arkadaşı gibi izleyicileri vardır. Müzakereciler, müzakereyi izleyen ve süreç hakkında bilgisi olan izleyicileri olduğunda, sadece müzakerenin sonuçlarını bekleyen izleyicileri olan müzakerecilere göre daha farklı davranmaktadırlar.Müzakere sürecini gözetleyen izleyiciler, müzakerecinin daha rekabetçi, daha politik taktikler kullanmasına, işbirliği için çok fazla çabalamamasına neden olmaktadır

Yorumlar
  • 0 Yorum