aof.sorular.net
Çatışma ve Stres Yönetimi 1
Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı
Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1287855
Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1287855
Her iki taraf da birbirlerinin duygu, düşünce ve gereksinimlerini anlamaya çalışarak ve birbirleriyle empati kurabilmeleri çatışma çözme sürecinin hangi basamağıyla ilişkilendirilir?
Olumlu ve etkili bir ortam oluşturma |
Algıları netleştirme |
Kişisel ve ortak istek ve gereksinimlere odaklanma |
Beyin fırtınası yoluyla seçenekler geliştirme |
Uygulanabilir seçenekleri belirleme |
Yanıt Açıklaması:
Etkili iletişimin temel alındığı etkin bir çatışma çözme sürecinin sekiz basamaktan oluştuğunu ileri sürmektedir:
- Olumlu ve etkili bir ortam oluşturma: Çatışma çözme sürecine başlarken tarafların olumlu bir tutum içerisinde olması, bu sürecin etkili bir biçimde sürdürülebilmesini sağlar. Olumlu ve etkili bir ortam oluşturmaya çalışılırken, çatışma yaşayan tarafların sorunun çözümü için kendilerini, açık, olumlu ve objektif bir tutuma hazırlamaları; görüşme için her iki taraf için uygun olan zaman belirlenmesi ve taraflar kendilerini konuşmaya hazır hissettiklerinde iletişimin başlatılması; tarafların kendilerini rahat hissedebilecekleri bir yer belirlenmesi; olumlu ifadeler içeren cümlelerle konuşmaya başlamaları önemlidir.
- Algıları netleştirme: Her iki taraf da birbirlerinin duygu, düşünce ve gereksinimlerini anlamaya çalışmalı ve birbirleriyle empati kurabilmelidirler.
- Kişisel ve ortak istek ve gereksinimlere odaklanma: Taraflar, birbirlerinin istek ve gereksinimlerinden haberdar olmalı ve ortak gereksinimler belirlenmelidir.
- Olumlu enerjinin paylaşımı: Tarafların, birbirlerini destekleyerek çözüme ulaşmalarını kolaylaştırmak için sahip oldukları olumlu enerjiyi harekete geçirmeleri beklenir.
- Önce geleceğe yönelik çalışma, sonra geçmişte yaşananları değerlendirerek uzlaşma sağlama: Öncelikle şu an yaşanan çatışma üzerine odaklanarak çözmeye çalışılmalı, daha sonra geçmişte yaşanan çatışmalar değerlendirilmeli ve aynı yanlışlar tekrarlanmamalıdır.
- Beyin fırtınası yoluyla seçenekler geliştirme: Çözüme ulaşmak için, her iki tarafın da çıkarlarına uygun seçenekler bulunmasına odaklanılmalıdır.
- Uygulanabilir seçenekleri belirleme: Uygulanabilirliği yüksek olan ve ortak gereksinimleri karşılayan seçenekler belirlenmelidir.
- Her iki taraf için de doyum sağlayacak adil anlaşmalar yapma: Taraflar çözüm seçeneklerini ortak bir biçimde değerlendirdikten sonra, her iki tarafın da doyum sağlayacağı bir anlaşma yapılarak çatışma süreci sonlandırılabilir.
Yorumlar
- 0 Yorum