Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1350263

Aşağıdaki etkin bir çatışma çözme sürecindeki basamaklardan hangisi yanlıştır?


Uygulanabilir seçenekler belirlenmelidir.

Olumlu enerji paylaşımında bulunulmalıdır.

Beyin fırtınası yoluyla seçenekler geliştirilmelidir.

Her iki taraf için de doyum sağlayacak adil anlaşmalar yapılmalıdır.

Öncelikle geçmişte yaşanan çatışmalar değerlendirilme, sonra geleceğe yönelik çalışılmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Her iki tarafında kazanabileceği etkili iletişimin temel alındığı etkin bir çatışma çözme süreci sekiz basamaktan oluşmaktadır. Bunlar:  

  • Olumlu ve etkili bir ortam oluşturma: Çatışma çözme sürecine başlarken tarafların olumlu bir tutum içerisinde olması, bu sürecin etkili bir biçimde sürdürülebilmesini sağlar. Olumlu ve etkili bir ortam oluşturmaya çalışılırken, çatışma yaşayan tarafların sorunun çözümü için kendilerini, açık, olumlu ve objektif bir tutuma hazırlamaları; görüşme için her iki taraf için uygun olan zaman belirlenmesi ve taraflar kendilerini konuşmaya hazır hissettiklerinde iletişimin başlatılması; tarafların kendilerini rahat hissedebilecekleri bir yer belirlenmesi; olumlu ifadeler içeren cümlelerle konuşmaya başlamaları önemlidir. ?
  • Algıları netleştirme: Her iki taraf da birbirlerinin duygu, düşünce ve gereksinimlerini anlamaya çalışmalı ve birbirleriyle empati kurabilmelidirler. ?
  • Kişisel ve ortak istek ve gereksinimlere odaklanma: Taraflar, birbirlerinin istek ve gereksinimlerinden haberdar olmalı ve ortak gereksinimler belirlenmelidir. ?
  • Olumlu enerjinin paylaşımı: Tarafların, birbirlerini destekleyerek çözüme ulaşmalarını kolaylaştırmak için sahip oldukları olumlu enerjiyi harekete geçirmeleri beklenir. ?
  • Önce geleceğe yönelik çalışma, sonra geçmişte yaşananları değerlendirerek uzlaşma sağlama: Öncelikle şu an yaşanan çatışma üzerine odaklanarak çözmeye çalışılmalı, daha sonra geçmişte yaşanan çatışmalar değerlendirilmeli ve aynı yanlışlar tekrarlanmamalıdır. ?
  • Beyin fırtınası yoluyla seçenekler geliştirme: Çözüme ulaşmak için, her iki tarafın da çıkarlarına uygun seçenekler bulunmasına odaklanılmalıdır. ?
  • Uygulanabilir seçenekleri belirleme: Uygulanabilirliği yüksek olan ve ortak gereksinimleri karşılayan seçenekler belirlenmelidir. ?
  • Her iki taraf için de doyum sağlayacak adil anlaşmalar yapma: Taraflar çözüm seçeneklerini ortak bir biçimde değerlendirdikten sonra, her iki tarafın da doyum sağlayacağı bir anlaşma yapılarak çatışma süreci sonlandırılabilir. ?

Doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum