Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1350136

Aşağıda öfke ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?


Webster sözlüğünde haksızlık nedeniyle uyanan güçlü bir hırs veya duygu olarak tanımlanmaktadır.

Psikologlar öfkenin psikolojik temellerle ilgili olduğunu söylerken; sosyologlar öfkenin daha çok toplumsal kurallar ve kültürle ilişkili olduğunu ileri sürmektedirler.

Çoğunlukla olumsuz bir duygu durumu olarak ifade edilir.

Öfke, farkına varılabilir ve kontrol edilebilirse, olumsuz duygu durumu olumluya dönüştürülebilirse sağlıklı öfke ortaya çıkar.

Öfke duygusu “durumluk”, “sürekli” ve “süreksiz” olmak üzere üç alt boyuttan oluşur.


Yanıt Açıklaması:

Webster sözlüğünde öfke; haksızlık nedeniyle uyanan güçlü bir hırs veya duygu olarak tanımlanmaktadır. Öfke, çoğu zaman düşmanlık (hostility), saldırganlık (agression) ve hiddet (rage) ile birlikte ele alınmaktadır. Psikologlar öfkenin psikolojik temellerle ilgili, sosyologlar ise öfkenin daha çok toplumsal kurallarla, kültürle ilişkili olduğunu ileri sürmektedirler. Diğer yandan sağlık alanı ile ilgilenen uzmanlar ise öfkenin ciddi bir problem olduğukonusunda birleşmektedirler. Çoğunlukla olumsuz bir duygu durumu olarak ifade edilen öfke, farkına varılabilir ve kontrol edilebilirse, olumsuz duygu durumu olumluya dönüştürülebilirse sağlıklı öfke ortaya çıkar. Öfke duygusu “durumluk ” ve “sürekli ” olmak üzere iki alt boyutta değerlendirilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum