CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1115383

Aşağıdakilerden hangileri, günümüzde Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile ilgili olarak doğrudur?

I Meka^nsal ve meka^nsal olmayan verilerin aynı platformda entegre edildiği eşsiz bir araçtır.

II Sadece planlama odaklı ve büyük ölçekli bilimsel çalışmalarda kullanılan bir araçtır. 

III Çok sayıdaki veriyi aynı anda analiz edebilmeyi sağlayan bir raçtır.

IV Kentlerin planlanması, planların uygulanması, uygulamaların izlenmesi ve kentliye sunulmasında kullanılan bir araçtır.


I ve II

I ve III

 

III ve IV

II ve III

II ve IV


Yanıt Açıklaması:

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), sağladığı kolaylıklar nedeniyle meka^nsal verinin ve meka^nsal veriyle ilkili sözel verilerin bir arada tutulduğu, analiz edildiği, güncellendiği ve sunulduğu uygu- lamalar için kaçınılmaz bir araçtır. 1969 yılında, ünlü peyzaj mimarı Ian McHarg’ın Doğa ile Ta- sarım (Design with Nature) isimli eserinde ortaya koyulan çakıştırma analizleri ile temelleri atılan CBS, o dönemlerde özellikle planlama çalışmala- rında kullanılmış ve büyük oranda planlama ge- rekliliklerini yerine getirmeye yönelik bir gelişim geçirmtir. Ancak zaman içinde bu eşsiz aracın sağladığı hız ve kolaylık birçok uygulama alanın- da CBS’nin talep edilmesine yol açmıştır. Aynı za- manda büyük bir sektör ve rekabet pazarı olan CBS yazılım sektörü, çeşitlenen ihtiyaçlara cevap verebi- lecek yenilikler üretmtir. Bu sayede, günümüzde CBS artık sadece planlama odaklı ve büyük ölçekli bilimsel çalışmalarda kullanılan bir araç değil, aynı zamanda, tasarım, yatırım planlaması, lojistik gibi birçok farklı alan ve düzeyde kullanılabilen bir tek- noloji haline gelmtir. CBS meka^nsal ve meka^nsal olmayan verilerin aynı platformda entegre edildiği eşsiz bir araçtır. CBS çok sayıdaki veriyi aynı anda analiz edebilmeyi, ileriye yönelik tahmin ve senaryolar üretebilmeyi mümkün kılar. CBS kullanımı ile benzer veya ilkili işler/hizmetler gerçekleştiren kurumlar, birimler ve paydaşlar arasında koordi- nasyon ve paylaşım kolaylaşır. Tüm bu özellikler, CBS’yi ihtiyaca ve uygulama alanına uygun olarak özelleştirip kullanabilmeyi de mümkün kılmakta- dır. Bu nedenle günümüzde, CBS teknolojisine da- yalı farklı meka^nsal bilgi sistemleri ortaya çıkmak- tadır. Ormanlara yönelik tespit, analiz, planlama ve izlemenin gerçekleştirildiği Orman Bilgi Sistemi, arazilere yönelik verilerin toplanması, analizi ve güncellenmesi amacıyla oluşturulan Arazi Bilgi Sistemi, tarımsal üretim tiplerinin meka^na göre belirlenip izlendiği Tarım Bilgi Sistemi bunlara örnek verilebilir.

Günümüzde gerek sundukları hizmetlerin çe- şitliliği ve çokluğu, gerek bu hizmetlerin doğru ve etkili şekilde yerine getirilebilmesi için ihtiyaç du- yulan verilerin niteliği ve niceliği nedeniyle CBS kullanımının kaçınılmaz hale geldiği sektörlerden biri de yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler, kent sınırları içerisinde büyük çoğunluğu meka^nsal veri kullanımına dayalı, kentin ve kentlinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler gerçekleştirirler ve birçok farklı kurum ve kuruluşla iletişim halin- de çalışırlar. Bu zorlu sorumluluk alanı ise kent ölçeğindeki hizmetlerin planlanması, uygulanma- sı, takibi ve paylaşımı konusunda günümüz şart- larına uygun teknolojilerin kullanılmasını gerekli kılmaktadır. Bu açıdan, genellikle, CBS’nin kent ölçeğinde uygulanması olarak tarif edilen Kent Bilgi Sistemi (KBS) de özellikle ülkemizde son za- manlarda sıklıkla isminden bahsedilen ve bazı yerel yönetimler tarafından uygulanan bir araç haline gelmtir.

Yorumlar
  • 0 Yorum