CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1119510

Aşağıdakilerden hangileri KBS ile ilgili olarak doğrudur?

I Kentli tarafından ihtiyaç duyulan mekânların ve altyapının oluşturulmasında kullanılan bir CBS uygulamasıdır

II Kentlerin planlanması, planların uygulanması, uygulamaların izlenmesi ve kentliye sunulmasında kullanılmaktadır.

III Kentsel faaliyetlerin yerine getirilmesinde, planlama, altyapı, mühendislik, temel hizmetler ve yönetimsel bilgileri hızlı ve sağlıklı bir şekilde irdelemek amacıyla oluşturulan, mekânsal bilgi sistemlerinden biridir.

IV Kent ölçeğinde kentli tarafından ihtiyaç duyulan mekânların ve altyapının oluşturulmasına, böylelikle kentin sağlıklı, sürdürülebilir ve akılcı bir şekilde yönetilmesine ve kontrol edilmesine yardımcı olabilecek bir araçtır.


I ve II

II ve III

I, II ve III

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Bu tanımlardan da anlaşılacağı gibi KBS, plan- lama ve karar üretme süreçlerini içinde barındıran, kent ölçeğinde kentli tarafından ihtiyaç duyulan meka^nların ve altyapının oluşturulmasına, böylelikle kentin sağlıklı, sürdürülebilir ve akılcı bir şe- kilde yönetilmesine ve kontrol edilmesine yardımcı olabilecek bir araçtır. Söz konusu hizmetler ya da faaliyet alanları ise çoğunlukla yerel yönetimlerin yerine getirdikleri temel kent hizmetleridir. Bu yaklaşım itibari ile yerel yönetimler, KBS’nin oluş- turulmasında ve sürdürülmesinde önemli roller üs- tenmektedirler. Dolayısıyla, bu ünitede KBS, yerel yönetimlerin yetki, görev ve sorumlukları çerçevesinde kullanılan meka^nsal bilgi sistemi kapsamıyla ele alınacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum