CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1391418

I. Heyelan riski, depremsellik ve morfoloji gibi konuları da barındırabilir. 

II.  Arazi çalışması kapsamında jeolojik birimlerin bir birleri ile dokanak (sınır) ilişkisi (alt, üst, yan, vb.), tabakalanması, rengi, dokusu, mineral içeriği, doğrultusu, eğimi vb. özellikleri dikkate alınmaktadır. 

III. Jeolojik haritaların ölçeği 1/25000 olarak yapılmaktadır.

Yukarıda jeolojik haritalama ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I ve II

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Jeoloji haritaları genellikle jeolojik birimleri ve yapısal unsurları (fay, antiklinal, senklinal vb.) göstermektedir. Bununla birlikte heyelan riski, depremsellik ve morfoloji gibi bazı özel konulara özgü jeolojik haritalarda olabilmektedir. Jeoloji haritaları, jeoloji konusunda tecrübe sahibi jeolog veya jeoloji mühendisleri tarafından saha (arazi) çalışmaları kapsamında yapılan gözlemlere, ölçümlere ve örneklemelere dayalı olarak oluşturulmaktadır. Arazi çalışması kapsamında jeolojik birimlerin bir birleri ile
dokanak (sınır) ilişkisi (alt, üst, yan, vb.), tabakalanması, rengi, dokusu, mineral içeriği, doğrultusu, eğimi vb. özellikleri dikkate alınmaktadır. Bu bilgilerin kaydedilmesi ile birlikte altlık olarak kullanılan topografik haritalara, birimlerin sınırları çizilmektedir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum