CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #730929

Aşağıda verilen hidrolojik çevrim ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?


Suyun, yerkürenin çeşitli katmanları (litosfer, hidrosfer ve atmosfer) arasında katı, sıvı ve gaz şeklinde farklı yollar izleyerek sürekli bir hareket halinde olmasına “Hidrolojik
Çevrim/Su Döngüsü” denilmektedir.

Hidrolojik çevrim, genel olarak okyanus, deniz, göl, akarsu vb. su kütlelerinde bulunan suyun güneş ısısından dolayı buharlaşması yani gaz haline geçmesi süreci ile başlatılmaktadır. 

Buharlaşan su kütlesi, atmosfere yükselmekte ve atmosferin ilk katmanı olan mezosferde küçük parçacıklar (aerosol) etrafında yoğunlaşarak bulutları oluşturmaktadır.

Hidrolojik çevrimdeki toplam suyun (1.386×109 km3) % 96.6’sı okyanuslarda ve denizlerde yer alırken, % 3.4’ünü ise tatlı sular oluşturmaktadır.

Dünya üzerindeki tatlı suları miktarı; buzullar (% 69.3), yeraltı suyu (% 30.32), yüzey suyu (% 0.35) ve diğer sular (% 0.04) şeklinde sınıflandırılmıştır


Yanıt Açıklaması:

Buharlaşan su kütlesi, atmosfere yükselmekte ve atmosferin ilk katmanı olan troposferde küçük parçacıklar (aerosol) etrafında yoğunlaşarak bulutları oluşturmaktadır. Diğer seçeneklerdeki bilgiler doğrudur. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum