CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1109963

Aşağıda verilen hidroloji ile ilgili ifadelerden hangisi doğru bir ifadedir?


Hidroloji, atmosfer üzerinde suların miktar ve kalite açısından dağılımını inceleyen bir bilim dalıdır.

Hidroloji bilimi, sadece suyun yetersiz olduğu yerde suyun en uygun kullanımını kapsamaktadır.

Hidrolojik çevrimde ki su ifadesi, suyun daima sıvı halde olduğu durumları ifade etmektedir.

Hidrolojik çevrim, genel olarak suyun yağmur, kar, dolu vb. gibi farklı yağış formlarında yeryüzüne ulaşması ile başlamaktadır.

Dünya üzerindeki tatlı suları miktarı en çok buzullarda yer almaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Hidroloji, atmosfer üzerinde suların miktar ve kalite açısından dağılımını inceleyen değil yerküre üzerinde suların  miktar ve kalite açısından dağılımını inceleyen bir bilim dalıdır.

Hidroloji bilimi, sadece suyun yetersiz olduğu yerde değil suyun fazla olduğu yerlerde ise suyun kontrolünü ve kirlenme tehlikesi olan bölgelerde ise suyun kirlenmesini önlemek için çözümler üretmek yani eldeki suyun en uygun (optimum) kullanımını ve kontrolünü kapsamaktadır. Dolayısıyla ilgili ifade de geçen "sadece" kelimesi ifadeyi yanlış bir ifadeye dönüştürmüştür.

Hidrolojik çevrim, genel olarak okyanus, deniz, göl, akarsu vb. su kütlelerinde bulunan suyun güneş ısısından dolayı buharlaşması yani gaz haline geçmesi süreci ile başlatılmaktadır.

Hidrolojik çevrimde ki su ifadesi, suyun daima sıvı halde olduğu durumları değil genel olarak suyun, yerkürenin çeşitli katmanları (litosfer, hidrosfer ve atmosfer) arasında katı, sıvı ve gaz şeklinde farklı yollar izleyerek sürekli bir hareket halinde olmasını ifade etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum