CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #744012

"Modern afet yönetimi anlayışının en önemli evresidir. Çünkü olası bir afet durumunda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının azaltılması veya tamamen önlenmesine yönelik faaliyetleri kapsamaktadır." Yukarıda açıklaması verilen afet yönetimi evresi aşağıdakilerden hangisidir?


Zarar azaltma evresi

Hazırlıklı olma evresi

Müdahale evresi

İyileştirme evresi

Yeniden yapılanma evresi


Yanıt Açıklaması:

Hazırlıkla olma evresi, karşılaşılan afet durumunda bireysel olarak yapılması gerekenlerin planlaması, kamu hizmeti veren kurum ve kuruluşların hizmetlerinin aksamadan ne şekilde yürütülebileceği, beklenmedik olaylar durumunda plan geliştirebilme stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik çalışmaları kapsamaktadır.

Müdahale, afet anı veya mümkünse hemen öncesinde yapılması gereken faaliyetlerdir. Afetin etkilerinin belirlenmesi, hasar tespiti, arama ve kurtarma çalışmaları, toplum sağlığı ve güvenliğini sağlama, ulaşım, barınma, hasarlı sistemlerin onarımı ve yeniden işletilmesi gibi çalışmaları kapsamaktadır.

İyileştirme, yeniden yapılandırma, ağır hasarlı veya yıkılan yapı enkazlarının kaldırılması, güvenli alanlara yeniden yapıların yapılması ve insanların yerleştirilmesi, afetten etkilenen insanların rehabilitasyonu ve kamusal düzenin sağlanmasına yönelik çalışmaları kapsamaktadır.

Dolayısıyla soruda açıklanan evre, zarar azaltma evresidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum