CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1104569

Aşağıdakilerden hangisi kuyularla ilgili olarak doğrudur?


Su seviyesindeki değişimleri kaydetmek amacıyla açılan kuyu pompaj kuyusudur. 

Basınçsız akiferlerde yapılan pompaj, kuyudaki su seviyesini arttırır. 

Kuyuda yapılan pompaj etki yarıçapının ilerisindeki alanı etkilemez.

 

Yeraltı suyu yerçekiminin etkisiyle yavaşça kuyuya doğru akarken su tablası bombe şeklini alır.

Etki yarıçapı kuyunun iki tarafında simetrik olur.


Yanıt Açıklaması:

Kuyular, yeraltısuyundan faydalanmak, su seviyesinin yıl boyunca deği- şimini gözlemlemek, akiferin hidrolik ve kimyasal özelliklerini belirlemek gibi farklı sebeplerden açılabilirler. Genel olarak iki tip kuyu vardır. Bunlar pompaj ve gözlem kuyusudur. Pompaj kuyularında pompalama testleri ya- pılarak akiferin hidrolik iletkenlik ve depolama katsayısı gibi parametreleri belirlenmeye çalışılır. Gözlem kuyuları ise su seviyesindeki değişimleri kay- detmek amacıyla açılır.

Pompaj yapılmadan önce kuyuda ölçülen su seviyesine statik seviye adı ve- rilir. Basınçsız akiferlerde yapılan pompaj, kuyudaki su seviyesini düşürmeye başladığında etrafındaki yeraltı suyu da kuyuya doğru akmaya başlar. Yeraltı- suyu yerçekiminin etkisiyle yavaşça kuyuya doğru akarken su tablası da S¸ekil 8.7’de görüldüğü gibi koni biçimini alır. Buna düşüm konisi adı verilir.

Düşüm konisinin yarıçapına etki yarıçapı adı verilir. Teorik olarak pek mümkün gözükmese de pratikte kuyuda yapılan pompajın etki yarıçapının ilerisindeki alanı etkilemediği kabul edilir. Etki yarıçapı kuyunun iki tarafında simetrik olmayabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum